AdministratieImportantJudet

LOCAL |  Frontieră de stat mai accesibilă din acest an

Vama Racovăț din județul Botoșani, aflat la granița cu Ucraina, ar putea fi deschisă în luna aprilie, anunță prefectul județului Botoșani, Costică Macaleți.

Autoritățile estimează că peste mai puțin de o lună de zile vor fi finalizate lucrările de infrastructură începute în urmă cu 5 ani și sistate după ce firma executantă​ care și-a adjudecat modernizarea vămii Racovăț cu 360.000 de euro​ a intrat în insolvență. ​De atunci, intrarea în România dinspre Ucraina, prin județul Botoșani, este închisă.

“În luna aprilie vor fi finalizate lucrările de infrastructură din Vama Racovăț. Nu știu ce se întâmplă în Ucraina, privind derularea programului, dar din punctual nostrum de vedere cred că în aprilie se va deschide Vama Racovăț pentru micul trafic de frontieră. ” a declarat prefectul Costică Macaleți.

Pentru accesul în vamă, Consiliului Judeţean  a implementat un proiect de trei milioane de euro, din fonduri europene, în baza cărora a fost reabilitat drumul​ județean DJ292, pe o distanță de 10 km, pe ruta​ Racovăţ-Baranca-Fundu Herţii-Cristineşti.​

Modernizarea punctul​ui​ de mic trafic de frontier​ă de la Racov​ăț- Krasnoyilsk ​a​ fost impus​ă de Uniunea Europeană, pentru ca punctul de trecere să respecte cerin​țele Schengen. ​

Tot în acest an, punctul de trecere a frontierei de la Stânca-Costești va deveni funcțional și pentru tranzitul de mărfuri, după ce autoritățile au aprobat deschiderea punctului de control fito-sanitar.

“Acolo sunt aprobările pentru dechiderea punctului de control fito-sanitar și sanitar-veterinar, urmează ca structurile din eșalonul superior să dea și schema de personal pentru această zonă, dar probabil că este deja obținută” a spus prefectul județului Botoșani.

Pentru vama de la Rădăuți – Prut, încă se așteaptă fonduri​ pentru modernizare. ​Autorit​ățile jude​țului Bot​oșani au solicitat​, încă din 2011,​ 21 de milioane de lei pentru a demara lucr​ările de construc​ție ​a unui sediu corespunzător.

​Prefectul Costică Macaleți a declarat că, având în vedere că punctul vamal se află în zonă inundabilă, se impune schimbarea amplasamentului, ceea ce implică sume foarte mari.

“Sunt făcute demersuri, dar costă foarte mult mai ales investiția până la cota zero- trebuie consolidat terenul. Nu putem pune o construcție pe o umplutură, nu e în regulă. Noi ne ferim să acordăm autorizații de construcție pentru case și facem vamă în zona inundabilă? Presupune o cheltuială mare și apoi, în timp, apar tot felul de fenomene care impun reparații peste reparații. Acolo trebuie regândită poziționarea vămii, având în vedere că punctul de control este în Lunca Prutului, în zona inundabilă. Trebuie scosă din albia majoră a Prutului. Iar în aceste condiții, finanțarea necesară va fi mai mică decât cea solicitată înițial.” a concluzionat prefectul Costică Macaleți.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page