LOCAL | Patrimoniul etniilor, promovat cu bani de la Guvern și țările SEE – FOTO
Patrimoniul etniilor care conviețuiesc în Botoșani, dar și în municipiile Iași și Bistrița, va fi pus în valoare cu ajutorul unui proiect în valoare de 863.000 de lei, finanțat 100% din fonduri SEE (Spațiului Economic European) și de la Guvernul României.
“Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în județele Botoșani, Bistrița-Năsăud și Iași”este implementat de Primăria municipiului Botoșani, în parteneriat cu primăria Bistrița și Asociația “Iubire și încredere” Iași, în cadrul programului PA17/RO13- “promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014 prin statele donatoare Islanda, Norvegia, Liechstein și Guvernul României.
„Este nevoie să ne întoarcem și la oameni. Ne dorim să conștientizăm întreaga comunitate cu privire la diversitate. Luptăm împotriva discriminării, a prejudecăților și pentru aceasta facem activități în care punem laolaltă oameni de toate felurile din toate cele trei comunități- Botoșlani, Bistrița și Iași” a declarat Raluca Bălășcău, manager de proiect .
Timp de 14 luni, peste 600 de reprezentanți ai etniilor care conviețuiesc în cele 3 municipii (romi, maghiari, germani, ucraineni, evrei, armeni) vor putea să își pună în valoare patrimoniul cultural al etniei din care fac parte, vor realiza schimburi culturale, colaborări și dialoguri pe teme etnice, în cadrul unor work-shopuri, festivaluri și spectacole și alte evenimente publice, cu concursul specialiștilor în artă și cultură din cele 3 areale.
“Tocmai asta va fi provocarea acestui proiect. În primul rând faptul că, pentru Bistrița, deși suntem obișnuiți cu multe proiecte în implementare, ar fi o primă provocare să fim în parteneriat cu primării din alte orașe, cu niște diferențe și culturale, cu atât mai mult va fi mai interesant și mai provocator.” a declarat Liliana Coceșiu, reprezentantul Primăriei municipiului Bistrița.
Obiectivul general al proiectului este promovarea unei mai bune întelegeri a diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural, inclusiv prin consolidarea culturii minorităților.
“Botoșaniul este un oraș multietnic, cu o viață activă a etniilor, ei se adună la biserici, au morți în cimitire, avem bibliotecă a etniilor, festival al etniilor. Este un oraș făcut de etnii. Mai mult de 60% dintre clădirile de patrimoniu sunt construite de etnii, cele mai multe de armeni. Monumentele de artă plastică, tot de patrimoniu, cum este cimitirul armean, unic în România, unele morminte de acolo sunt unice în lume, aparțin etniilor. Botoșaniul are posibilitatea să meargă în continuare datorită etniilor. Vedeți că la Botoșani vine ambasadorul Armeniei, ambasadorului Israelului, ambasadorul american, care era de origine ebraică, vine consulul rus. Sunt chestiuni foarte bune. Botoșaniul poate dezvolta relații și își poate face viitorul cu aceste etnii. Anul trecut, în octombrie am fost în Armenia și am înfrățit orașul Botoșani cu Ashtarak, unul din marile orașe ale Armeniei, un satelit al capitalei Erevan. Diaspora armeană, ca și cea a evreilor, sunt recunoscute în lume și pentru relații și pentru bani și pentru multe lucruri care ar putea fi utile Botoșaniului. ” a declarat Florin Egner, fostul primar al municipiului Botoșani, de origine armeană.
Participanții vor realiza o serie de studii sectoriale în cultură și artă, construite pe baza informațiilor obținute în cadrul celor 12 work-sho-puri , iar activitatea de cercetare v a fi completată și ilustrată prin realizarea unui fil documentar, care va avea ca temă cultura și tradițiile multietnice.
”Sunt fericit că Botoșani face parte din această asociere pentru că nu era firesc să nu fie Botoșani un oraș încărcat cu profunde valențe culturale și acest lucru este demonstrat de vestigiile pe care le avem și clădirile care sunt în municipiul Botoșani și, ca un lucru inedit este demonstrat și prin faptul că avem colegi care reprezintă aceste etnii în asocierea locală. Salut încă o dată faptul că ați reușit accesarea acestor fonduri europene într-un cuantum atât de mare, adică aproximativ 8 miliarde de lei care reprezintă o sumă importantă ținând cont de activitățile pe care trebuie să le desfășurați și aici aștept cu încredere și filmul pe care trebuie să-l realizați, poate câștigați și un premiu, dacă nu la Oscar, măcar pe plan european”, a spus viceprimarul Cosmin Andrei.
Proiectul își propune ca toate informațiile culese cu ocazia implementării să fie facă obiectul unei campanii de mediatizare a patrimoniului multicultural în țară și în țările membre ale Spațiului Economic European (SEE).