SANATATE | Beneficiile conopidei. 7 calităţi mai puţin cunoscute
Vă prezentăm în acest articol beneficiile conopidei. 7 calităţi mai puţin cunoscute, cum ar fi efectele sale anti inflamatorii, dar și pentru consumul regulat în bolile de inimă.
Pe lângă gustul foarte bun pe care îl dă tuturor mâncărurilor cu conopidă, aceasta este foarte sănătoasă și are o mulțime de beneficii asupra organismului. Vă prezentăm în acest articol beneficiile conopidei. 7 calităţi mai puţin cunoscute, cum ar fi efectele sale anti inflamatorii, dar și pentru consumul regulat în bolile de inimă.
Beneficiile conopidei – nutriționale
Printre beneficiile conopidei amintim 7 motive pentru care trebuie să mănânci această legumă. Beneficiile nutriționale ale conopidei constau în faptul că această legumă conține vitamine importante, precum vitamina B1, B2, B3, B6 și B9 (acid folic). Mai conține Omega 3 și vitamina K. este o sursă bogată și în proteine, fosfor și potasiu. Fiind o sursă bună în vitamina C și mangan o face un puternic antioxidant.
Beneficiile conopidei – antioxidante
Conopida mai conține și carotene, precum beta-caroten și fitonutrienți, precum acidul cafeic. Este un antioxidant excelent, iar dacă se consumă conopida în mod regulat scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.
Beneficiile conopidei – detoxificare
Conopida conține substanțe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezența substanțelor ca sulforafan și izotiocianat, mult mai bogate la conopidă decât la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu până la 70%, asigură un proces de detoxificare a ficatului și a întregului organism.
Beneficiile conopidei – prevenirea cancerului
Numeroase studii asupra cancerului se leagă de consumul de conopidă, mai ales pentru cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul de colon și cancerul ovarian. Conopida are abilitatea de a elimina enzimele canceroase și de a rezista celulelor canceroase.
Beneficiile conopidei – anti inflamatorii
Consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli ca artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer. Recent, s-a descoperit în conopidă substanța numită I3C, care este un anti inflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanșarea inflamației la un stadiu destul de timpuriu. Vitamina K și Omega 3 ajută în prevenirea inflamațiilor cronice care pot duce la boli ca artrita.
Beneficiile conopidei – digestie bună
O cană de conopidă fiartă conține, pe lângă multe altele, și 3,35 de grame de fibre dietetice, care ajută la curățarea sistemului digestiv și care te scapă rapid de substanțele care nu sunt necesare organismului. În plus, anumite substanțe din conopidă, ajută la prevenirea bolilor de stomac, precum ulcerul și dezvoltării de bacterii periculoase precum Helicobacter pylori.
Beneficiile conopidei – cardiovasculare și cerebrovasculare
Având proprietăți anti inflamatorii, consumul de conopidă este o bună protecție în bolile cardiovasculare sau cerebrovasculare. De exemplu, în arterioscleroză, există inflamația cronică a vasului sanguin și depunerea de lipide și leucocite acolo, care în cele din urmă duc la scăderea diametrului lor.
Această scădere a diametrului duce la scăderea circulației sângelui la organele esențiale din corp, ca inimă (și poate cauza infarct), creier (și poate cauza accident vascular cerebral) și rinichi (și poate cauza distrugere completă a lor). Așadar, scăzând riscul inflamației cronice, conopida poate asigura echilibrul circulației sângelui în întreg organismul, și deci o bună funcționare a organelor.
Conopida mai conține și alicină, o substanță care s-a demonstrat a fi bună în reducerea apariției accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă. Îngreunarea circulației sângelui din cauza inflamărilor cronice au dus la o mai bună înțelegere a bolilor cardiovasculare, dar și la găsirea mai multor variante de prevenire a lor. Iar conopida este unul din alimentele de bază pentru prevenirea unor afecțiuni grave.
Sursa: clicksanatate.ro