Important

NATIONAL | Un nou PENITENCIAR pentru miniştri şi parlamentari corupţi

Şeful penitenciarelor din România revine cu mega-proiectul închisorii pentru corupţii. Asta în contextul în care doar de la începutul acestui an patru foşti miniştri au fost condamnaţi definitiv la închisoare, iar un altul se află în arest. În total, în spatele gratiilor sunt acum suficienţi foşti miniştri cât pentru formarea a două Guverne.

Directorul ANP se plânge că până acum nu s-au făcut investiţii în sistem, deşi există un deficit de locuri în închisori. Ar fi nevoie de 1 miliard de euro pentru ca puşcăriile noastre să ajungă la standarde europene.

Sistemul penitenciar se confrunta cu un deficit de aproximativ 11.000 – 11.500 de locuri de cazare. penitenciarul din pantelimon are si el nevoie de finantare ca sa poata fi terminat. Probabil undeva la 18 milioane de euro ca sa putem sa-l dam în functiune“, a declarat Claudiu Bejan, directorul ANP.

Doar de la începutul acestui an patru foşti miniştri au fost condamnaţi definitiv la puşcărie pentru fapte de corupţie, iar un altul e în arest.

În total, au fost condamndaţi la închisoare 37 de miniştri postdecembrişti, în frunte cu fostul premier Adrian Năstase. Suficienţi cât pentru două guverne.

Directorul ANP a spus că în 2014-2015 sunt finanţate 500 de locuri de cazare pentru deţinuţi, dintre care 200 sunt locuri noi şi 300 modernizate.

“În 2014-2015 sunt 500 de locuri pe care le avem prevăzute şi finanţate, la finalul lui 2015 o să avem 200 de locuri noi şi 300 de locuri modernizate. Este un proiect finanţat din fonduri norvegiene şi sperăm ca în decembrie anul acesta să putem să arătăm cum ar trebui să arate nişte spaţii de detenţie decente. (…) Sunt la standarde ale Consiliului Europei”, a susţinut Bejan.

Modernizarea penitenciarelor se poate face şi din donaţii

Directorul ANP a subliniat că penitenciarele pot primi şi donaţii pentru modernizare, dar în anumite condiţii. “Noi nu primim donaţii şi sponsorizări de la cei care sunt subiectul detenţiei, însă avem organizaţii nonguvernamentale, societăţi care ne ajută să depăşim aceste momente. Există posibilitatea să se primească materiale pentru zugrăvit sau pentru intimizat camera de detenţie. Nu acceptăm doaţii de la familii, rude sau societăţi care au legătură cu cei încarceraţi. Marea majoritate a reparaţiilor curente se efectuează din fonduri şi în limita fondurilor pe care le avem la dispoziţie”, a explicat Bejan.

Şeful ANP a precizat că fiecare unitate de detenţie este propriul ordonator de credite şi, dacă există donaţii şi sponsorizări, acestea nu se realizează prin intermediul ANP. “Dacă cineva doreşte să contribuie în felul acesta, se adresează conducerii respectivului penitenciar şi aşa se realizează donaţia. Cei care hotărăsc aceste lucruri şi care cunosc spaţiile care au nevoie urgentă de renovare sunt cei din conducerea unităţii”, a punctat Cătălin Bejan.

Sursa: www.romaniatv.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page