RETETA | Gratin de cartofi, cu șuncă presată
Ingrediente:
- 1 kg cartofi albi
- 25 gr unt
- 30 ml ulei
- sare
- piper
- busuioc
- 200 gr sunca presata
- 200 gr cascaval
- 2 oua
- 150 gr smantana
- patrunjel verde
Mod de preparare:
Curatam cartofii, ii spalam si ii portionam in patru pe lungime, daca sunt potrivit de mari, sau in cuburi mai mari.
Ungem o tava de cuptor cu unt si ulei si asezam cartofii in ea.
Amestecam usor cartofii prin grasimea din tava, ca sa fie unsi pe toate partile, presaram condimente si sare peste ei si dam tava la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 de grade.
Amestecam ouale cu smantana si putina sare.
Sunca presata o dam pe razatoare, la fel si cascavalul.
Scoatem tava din cuptor si transferam cartofii intr-o forma termorezistenta unsa cu putin unt, dar putin de tot, pentru ca mai au si carofii putina grasime pe ei.
Presaram deasupra cartofilor, sunca presata si cascavalul si ii acoperim cu ouale amestecate cu smantana.
Dam din nou vasul la cuptor pentru 15-20 de minute, pana cand cartofii se rumenesc frumos la suprafata.
Optional ii decoram cu patrunjel verde sau marar, dupa preferinte.
Noi i-am servit alaturi de friptura de pui si au fost grozav de buni!
Sursa: bucataras.ro