Analiza Gândul privind achiziţiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că judeţul Botoşani se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de judeţe şi ale municipiului Bucureşti, pelocul al 30-lea, cu 21.561.000 de euro împărţite între 15 de contracte şi 21 de firme sau asocieri de companii care le-au câştigat, fie integral, fie parţial.
Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că jumătate din cele 15 contracte, mai exact 8, au fost atribuite direct, prin cerere de ofertă, 3 s-au semnat după o negociere directă fără anunţ de participare, doar 4 fiind câştigate la licitaţie deschiisă. Un alt detaliu relevant este acela că 2 din cele 4 licitaţii deschise s-au încheiat în condiţiile în care câştigătorul a fost şi singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.
Ca în multe judeţe ale ţării, cele mai multe contracte din judeţ (10) s-au semnat în ultimele şase luni ale anului. Cele mai mari sume de bani – 19,9 milioane de euro, adică 92% – s-au împărţit însă în trimestrele al doilea şi al treilea, perioadă suprapusă peste campaniile electorale.
Până la final, Consiliul judeţean a cheltuit 20.466.000de euro iar marile contracte ale primăriilor de oraşe s-au rezumat la 1.094.000 de euro cheltuiţi în proporţie de 4,4% în trimestrul întâi, 0,6 % în al doilea, 71,3% între cele două runde electorale şi 23,7% în al patrulea trimestru.
Cum au fost cheltuite fondurile publice şi sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiţii din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de oraşe din judeţ, ca şi topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în judeţul Botoşani, se poate vedea, detaliat, mai jos.
Grafic Gândul.info. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de achiziţii publice
Grafic Gândul.info. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de achiziţii publice