Fără tăieri de cheltuieli şi fără creşteri de taxe, bugetul va ajunge la un deficit de cel puţin de două ori mai mare decât nivelul asumat pentru 2015. Sunt reale promisiunile ferme ale guvernului că va fi menţinută fiscalitatea şi vor fi onorate angajamentele? Toate datele susţin contrariul.
Adevăratul deznodământ al campaniei electorale va fi bugetul pentru 2015. Oricât le-ar plăcea politicienilor să ignore sau să înfrumuseţeze realitatea economică pentru a nu le încurca retorica electorală, nota de plată va veni şi se va vedea în nivelul de trai mai devreme sau mai târziu.
În cel mai bun caz, Palatul Victoria va obţine doar o amânare în funcţie de cât de bine dispusă va fi echipa Fondului Monetar Internaţional (FMI). Însă, având în vedere plecarea intempestivă şi declaraţiile critice ale FMI la ultima vizită, orizontul nu pare luminos.
România s-a angajat că va avea un deficit bugetar de 1,4% din PIB în 2015. Pentru a atinge acest nivel, este nevoie de o micşorare a cheltuielilor cu circa 5 miliarde lei faţă de 2014. În ciuda acestui angajament binecunoscut de guvernanţi, euforia campaniei a orientat bugetul spre cheltuieli noi. Creşterea pensiilor cu 5% înseamnă alte 2,7 miliarde lei, iar scăderea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) alte 5 sau 6 miliarde lei. Alte tipuri de ajutoare şi indemnizaţii anunţate de premierul candidat mai scot din buget un miliard lei.
Majorarea cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, alte 2,5 miliarde lei, iar creşterea cofinanţării fondurilor europene încă pe atât. În total este nevoie de minim15 până la 20 miliarde lei. Cu toate că tabloul bugetar s-a conturat încă din toamnă, premierul a repetat insistent, pe măsură ce promitea creşteri de pensii şi de ajutoare sociale, că nu va creşte taxele. Analiştii spun, însă, că există doar două opţiuni sau un mix al acestora: tăierea cheltuielilor sau creşterea taxelor. În cel mai recent raport, Comisia Europeană arăta că pe legislaţia actuală – prin urmare, fără să ia în calcul o parte a măsurilor de creştere a cheltuielilor din campanie care nu au devenit încă acte normative – deficitul bugetului va fi dublu faţă de cel asumat de guvern, adică 2,8% din PIB în 2015.
Citeste continuarea articolului pe www.capital.ro