Sanatate

SANATATE | Cum previi apariția parodontozei

Igiena deficitară a cavităţii bucale, fumatul, stresul, dar şi un sistem imunitar scăzut pot duce la apariţia parodontozei, o boală supărătoare.

Parodontoza afectează persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 şi 44 de ani într-un procent de 15-20%, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Boala parodontală, răspunzătoare de afectarea danturii, a gingiilor şi a maxilarului, este principala cauză principală de pierdere a dinţilor în cazul adulţilor. Ca să nu ajungi în această situaţie, ai grijă de igiena zilnică a danturii.

Măsuri de prevenire

Nu uita să mergi la dentist la fiecare şase luni, pentru ca acesta să depisteze la timp eventualele probleme. Căci, dacă parodontoza este descoperită într-un stadiu avansat, tratamentul este de mai lungă durată şi mai costisitor.

Totodată, fructele şi legumele crude nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie, iar dulciurile, între mese, trebuie evitate. Alege o pastă de dinți din plante (muşeţel) şi care să conţină fluor sau propolis.

Ce faci dacă ai parodontoză

Dacă ai deja boala, trebuie să ştii ce să faci ca să nu recidiveze. Este important să menţii o igienă orală deosebit de riguroasă şi să te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi.

Totodată, trebuie să respecţi toate programările pentru controalele periodice pe care medicul tău stomatolog ţi le face, dar să ai grijă de celelate afecţiuni cu care ești diagnosticat.

Este indicat să te obişnuieşti să foloseşti aţa dentară, pentru o curăţare cât mai bună a cavităţii bucale.

La fel de important este, ca după fiecare masă, să îţi clăteşti cavitatea bucală cu apă de gură, căci aceasta va elimina bacteriile şi din zonele unde periuţa nu poate pătrunde.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page