Diverse

DIVERSE | De ce sunt copiii agresivi?

Ai observat că de ceva timp copilul tău se manifestă din ce în ce mai agresiv?  Comportamentul agresiv al copiilor face parte din dezvoltarea lor, fiind doar o etapă prin care ai trecut şi tu la rândul tău. Iată cum îl poţi ajuta!

Trânteşte lucurile pe jos şi a început să îţi răspundă din ce în ce mai des? Înainte de a lua măsuri cel mai bine este să analizezi situaţia şi să observi care este cauza acestui comportament. În unele cazuri, disputele din familie, la care copilul este simplu spectator, sunt de vină pentru pornirile de agresivitate. Însă nu uita că şi comportamentul celor din jur este un etalon pentru cel mic.

Analizează-i comportamentul şi limbajul

Braţe încrucişate şi ton ridicat? Copiii sunt foarte receptivi la reacţiile părinţilor. Ei observă şi la rândul lor imită. În cazul în care comportamentul lui nu se modifică şi continuă să fie agresiv, atunci nu ţipa la el sau nu trece cu vederea acest lucru. Încearcă să vezi care este cauza care a dus la apariţia agresivităţii.

Lasă-l câteva minute să se calmeze, după care mergi şi discută cu el pe un ton prietenos. Ascultă-l cu răbdare şi nu încerca să iei o anumită poziţie faţă de reacţia lui. După ce vei afla care este de fapt factorul declanşator pentru stările lui de agresivitate poţi începe să rezolvi problema. Încurajează-l să comunice mai mult şi să explică-I care sunt efectele negative care preced stările lui de agresivitate.

Prin violenţă vor să atragă atenţia

Certurile şi chiar violenţa în familie sunt de cele mai multe ori exemplu cel mai la-ndemână pentru cel mic. În aceste cazuri cel mai indicat este ca părinţii să evite oricel fel de discuţii faţă de copil.

Discutând cu el îi poţi explica ce greşeşte şi cum poate fi evitată agresivitatea. Cel mic se mai poate manifesta agresiv şi când vrea să atragă atenţia părinţilor ocupaţi asupra dorinţelor lui. Va continua să arunce lucrurile şi să vorbească urât până va obţine ceea ce doreşte.

Ajută-l să se calmeze

Este foarte important ca părinţii să nu treacă cu vederea comportamentul agresiv al copilului. Astfel el va continua să se manifeste în aceeaşi măsură atât în casă, cât şi în public. Nu răspunde la agresivitatea lui ţipând sau pedepsindu-l imediat. Cu un ton calm îi poţi transmite faptul că îl înţelegi şi că doreşti să îl ajuţi indiferent de situaţie.

Fie că e vorba despre împărţirea unei jucării în parc sau de diferitele dispute cu sora/fratele de acasă, cel mai indicat este să îl înveţi cum să-şi ,,rezolve” cu calm conflictele cu cei din jur. Pentru câteva clipe, inversează cu el rolurile în cadrul unui joc. Arată-i că discutând frumos poate obţine ceea ce vrea. Astfel el va încerca să fie mai paşnic şi să te imite.

Stările de agresivitate mai pot venii şi de la:

–    gelozia pe care o simte pentru noul membru din familie, o soră/ frate
–    ,,problemele” pe care le poate avea cu colegii de la grădiniţă sau şcoală
–    unele desene animate, în care personajele  recurg la violenţă.

Sfat: În cazul în care comportamentul copilului nu încetează trebuie apelat la un psihoterapeut sau psiholog.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page