Sport

SPORT | Scandal URIAȘ în fotbalul românesc. Mircea Sandu ATACĂ DUR noua conducere a FRF

Fostul preşedinte al FRF Mircea Sandu a dat publicităţii, duminică, o scrisoare deschisă, în care avertizează că actuala conducere de la Casa Fotbalului acţionează în mod “discreţionar şi haotic”, ceea ce va duce la “falimentul federaţiei” şi la tragerea la răspundere civilă şi penală a vinovaţilor.

Fotbalul românesc şi-a pierdut “direcţia corectă”, după alegerile din 5 martie, care au adus la conducerea FRF echipa lui Răzvan Burlenu, susţine Mircea Sandu.

“După 50 de ani de fotbal, între care 24 de ani ca preşedinte al federaţiei, sunt trist să constat că un grup de diletanţi, ajuns conjunctural la conducerea administrativă a FRF, acţionează discreţionar, împotriva intereselor fotbalului, fără ca nimeni din cei care au dreptul şi obligaţia statutară de a conduce, cei ce compun Adunarea Generală şi Comitetul Executiv, să le spună că greşesc grav. Ştiu că pot părea subiectiv şi poate interesat dar vă asigur că nu urmăresc prin acest demers nici un scop personal ci numai salvarea de la dezastru a federaţiei şi implicit a fotbalului românesc. De altfel, mâhnit de tratamentul nemeritat care mi-a fost aplicat de noua conducere şi de unii dintre voi, am renunţat la titlul de preşedinte de onoare al FRF, în speranţa că voi determina astfel o schimbare de atitudine. M-am înşelat.”, afirmă fostul preşedinte al FRF, în scrisoarea deschisă, citată de Mediafax

Sandu îl acuză pe preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, de gafe şi excese, comise cu “pasivitatea vinovată a membrilor Comitetului Executiv” al federaţiei.

“Ca membri aleşi ai Comitetului Executiv şi ca reprezentanţi ai cluburilor şi asociaţiilor judeţene, cu experienţă bogată în activitatea fotbalistică, sunteţi datori să vă implicaţi direct, hotărât şi imediat în conducerea activităţilor federaţiei, să vă exprimaţi în mod liber opiniile, şi să puneţi astfel capăt gafelor, exceselor şi acceselor tânărului şi neexperimentatului preşedinte care a adus federaţia pe o pantă periculoasă pentru însăşi existenţa ei. Voi trece pe scurt în revistă câteva dintre omisiunile, neglijenţele sau greşelile intenţionate săvârşite de administraţia FRF, aflată în fapt sub conducerea unui consilier obscur si nu a preşedintelui diletant, fapte săvârşite profitându-se de pasivitatea vinovată a membrilor Comitetului Executiv”, a menţionat el.

Sandu spune că “tânărul ajuns preşedinte” nu a supus aprobării Adunării Generale un plan strategic privind activitatea fotbalistică din România, elaborat pe o perioadă de patru ani, aşa cum prevede art. 31 alin. (2) lit. c) din Statutul FRF: “Prima lui grijă a fost să atace şi să desfiinţeze tot ceea ce s-a realizat până la venirea sa accidentală în cea mai înaltă poziţie din FRF. Vă rog să observaţi că, în lipsa unui program strategic, preşedintele FRF nu îşi poate îndeplini atribuţiile astfel cum sunt prevăzute la art. 38 alin. (6) din Statutul FRF – «Preşedintele verifică aplicarea strategiilor şi politicilor de dezvoltare a activităţii fotbalistice stabilite de Adunarea Generală, cu respectarea legislaţiei în vigoare, a statutului, regulamentelor şi hotărârilor FRF»”.

Astfel, Comitetul Exectiv nu poate aproba înfiinţarea centrelor regionale de excelenţă şi nici nu există fonduri pentru acestea, precizează Mircea Sandu.

“Cu toate că potrivit dispoziţiilor Statutului FRF şi art. 21 alin. (2) din OG nr. 26/2000, Adunarea Generală a unei federaţii stabileşte strategia şi obiectivele generale, până la acest moment noua conducere administrativă a FRF nu a pregătit un program strategic privind activitatea fotbalistică din România. Într-o atare situaţie,

Comitetul Executiv nu poate aproba înfiiinţarea centrelor de excelenţă, despre care se tot vorbeşte, de vreme ce Adunarea Generală nu a aprobat o strategie şi obiective generale în acest sens (contrar art. 35 alin.4 lit.n din Statut). De altfel, nici nu există fonduri pentru investiţii sau finanţări cu o astfel de destinaţie pentru că banii pe care existau în conturile FRF la începutul lunii martie 2014 sunt pe sfârşite iar mult mediatizatele intenţii de accesare a unor fonduri europene sunt utopice şi nu vor conduce cu siguranţă la nici un rezultat”, a spus Sandu.Un alt abuz, în opinia fostului conducător al federaţiei, îl reprezintă angajarea unor noi persoane, cu salarii consistente, fără aprobarea organigramei de câtre Comitetul Executiv şi fără modiifcarea bugetului de către Adunarea Generală

“Angajarea unor noi salariaţi, mulţi şi cu salarii consistente, s-a făcut fără aprobarea unei alte organigrame de către Comitetul Executiv al FRF (încălcându-se astfel dispoziţiile art. 35 alin. (4) lit. l) din Statutul FRF) şi fără modificarea bugetului anual de cheltuieli aprobat de Adunarea Generală, fapt ce reprezintă un abuz, săvârşit cu o îndrăzneală vecină cu inconştienţa. Aprobarea a venit post-factum, după presiuni exercitate asupra membrilor Comitetului Executiv. Mai mult, cheltuielile suplimentare pentru plata salariilor nu au fost aprobate de Adunarea Generală, singurul organ competent să adopte o decizie în acest sens. S-a încălcat astfel art. 31 alin. (2) lit. d) din Statutul FRF. De asemenea, Comitetul Executiv al FRF nu a aprobat nici salarizarea preşedintelui FRF, astfel cum dispune art. 35 alin. (4) lit. m) din Statut”, afirmă Mircea Sandu.

MAi multe pe Mediafax.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page