FILM | “Q.E.D.”, cel mai apreciat film românesc al anului, din 10 octombrie în cinematografe din 27 de oraşe
Cel mai apreciat film românesc al anului, „Q.E.D.”, scris şi regizat deAndrei Gruzsniczki şi selecţionat în circa 20 de festivaluri internaţionale, se lansează vineri, 10 octombrie, în cinematografe dinBucureşi şi alte 26 de oraşe.
Filmul va rula în toată reţeaua Cinema City din ţară. Vor putea viziona „Q.E.D.”, în prima săptămână, spectatorii din București, Cluj, Ploiești, Brăila, Constanţa, Braşov, Arad, Oradea, Bacău, Baia Mare, Craiova, Iași, Pitești, Timișoara, Târgu Jiu, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Botoșani, Vaslui, Târgu Mureş, Sibiu, Piatra Neamţ, Slobozia, Bistriţa, Odobeşti, Panciu şi Focşani.
Premiera de gală a filmului va avea loc joi, 9 octombrie, la CinemaPRO din Capitală, într-o seară cu un cod vestimentar special, în ton cu filmul: alb-negru. Pe covorul roșu sunt așteptați membrii echipei „Q.E.D.”, personalități din cinematografie, cultură şi societatea civilă. O proiecţie specială va avea loc şi la Cinema Arta din Sibiu, pe 10 octombrie, de la 20.30, în prezența actorilor Ofelia Popii și Lucian Ifrim, a directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile și a monteur-ului Dana Bunescu.
Clujenii vor avea parte de o proiecţie de gală sâmbătă, 11 octombrie, la Cinema Florin Piersic, de la 20.30, în cadrul Festivalului Internațional de Film Comedy. Vor răspunde întrebărilor publicului regizorul Andrei Gruzsniczki, producătoarea Velvet Moraru, actoriiSorin Leoveanu și Dorian Boguță.
Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe. În rolurile centrale: talentații actori de teatru Ofelia Popii șiSorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr. Tensiune, compromis, prietenie și trădare, într-un film care împrumută din aerul filmelor clasice de spionaj și îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.
„O poveste despre paranoia și trădare – parte thriller, parte comedie de moravuri”, îl descria „The New York Times”, după proiecția de la festivalul New Directors/ New Films, în această primăvară. Potrivit publicației de specialitate „Variety”, „Q.E.D.” este excelent filmat în alb-negru și reușește „o remarcabilă recreare a epocii”. Iar criticii „The Hollywood Reporter” apreciază că este „un film inteligent structurat și bine jucat”.
Filmul și marchează o premieră în cinematografia românească de după 1989: este primul realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1987) încoace. Vivi Drăgan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme în portofoliu, semnează imaginea ambelor producții. Un alt punct forte al filmului este scenografia semnată de Cristian Niculescu și premiată la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul îi aparține Danei Bunescu, iar costumele – Svetlanei Mihăilescu.
„Q.E.D.” a obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și a fost proiectat în circa 20 de festivaluri, la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul „Variety Critics Choice”. A fost singurul film românesc din competiția internanțională TIFF 2014 și a câștigat, totodată, Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia.
Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009), debut proiectat și premiat în numeroase festivaluri.
Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010).
Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio și HBO România.
Sursa: antena3.ro