Diverse

DIVERSE | Cum usuci şi păstrezi plantele medicinale

Remediile naturale au efecte terapeutice doar atunci când plantele sunt recoltate, uscate şi păstrate corespunzător. Iată paşii corecţi pentru a beneficia pe deplin de proprietăţile lor tămăduitoare.

Se recoltează şi toamna

Momentul în care culegem plantele pentru a le pune la uscat este deosebit de important. De exemplu, dacă de la o plantă vrem să uscăm florile, atunci recoltarea trebuie făcută la începutul perioadei de înflorire, pentru că întârzierea recoltării duce la scuturarea petalelor, care sunt bogate în substanţe active.

Astfel de plante sunt coada-şoricelului, gălbenelele şi muşeţelul. De asemenea, recoltarea rădăcinilor sau a bulbilor se face la începutul primăverii sau la sfârşitul toamnei. Ca regulă generală, plantele se recoltează fie dimineaţa, pe răcoare, fie după-amiaza, până la apusul soarelui.

Nu se spală

Plantele medicinale nu trebuie spălate înainte de a fi puse la uscat, ne sfătuiesc fitoterapeuţii. Pentru ca plantele să fie cât mai curate, este indicat să nu le culegem de pe marginea drumului, deoarece sunt pline de praf şi de noxele eliberate de maşini.

Cele mai bune locuri pentru recoltarea plantelor sunt poieniţele, munţii, dealurile şi propria grădină.

Înainte de a le pune la uscat, trebuie să ne asigurăm că încăperea în care vor sta este una răcoroasă.

În ceea ce priveşte florile şi frunzele, acestea se usucă de obicei la umbră, în spaţii bine aerisite. Rădăcinile şi scoarţa necesită uscare în camere mai călduroase, însă temperatura din aceste încăperi nu trebuie să depăşească 35 de grade Celsius. În schimb, seminţele plantelor se usucă cel mai bine la soare.

De asemenea, nu este indicat să aşezăm plantele direct pe masă, ci să punem sub ele o bucată de tifon sau hârtie netipărită. Obligatoriu, le vom aşeza în straturi subţiri, iar din când în când le vom amesteca, pentru a se usca foarte bine pe toate părţile.

Fereşte-le de căldură!

După uscare, care poate dura până la trei săptămâni, plantele se pot păstra în pungi de hârtie sau în cutii de carton, pentru a fi ferite de lumină.

În caz contrar, îşi pierd calităţile.Nu este indicat să le ţinem în pungi de plastic sau în cutii de tablă. Asta deoarece, în cazul plantelor care conţin uleiuri volatile, cum este, de exemplu, levănţica, plasticul absoarbe o mare parte din arome şi, astfel, scade eficienţa tratamentelor.

O alternativă la metodele de păstrare sunt borcanele colorate, care feresc plantele de lumină. Recipientele în care se păstrează plantele trebuie ferite de căldura excesivă. Doar în acest mod, plantele îşi vor păstra savoarea, culoarea şi mirosul.

Mirodeniile pot fi obţinute şi în casă

Multe dintre plantele aromate cu ajutorul cărora dăm gust mâncării pot fi uscate şi acasă. Aceste plante nu necesită condiţii speciale de recoltare. Pătrunjelul, mărarul, cimbrul şi leuşteanul sunt doar câteva dintre plantele pe care le putem usca acasă.

Procesul de uscare este similar cu cel al plantelor medicinale. Excepţie face doar cimbrul. Fiind sub formă de crenguţe, acestea se leagă într-un bucheţel şi se atârnă la uscat în cămară.

Bine de ştiut

Nu recolta plantele în pungi de plastic, deoarece plasticul se încinge şi, din cauza căldurii, substanţele de bază se inactivează.

Nu cumpăra plante medicinale din pieţe, deoarece este posibil să nu fi fost respectate condiţiile de recoltare.

Nu păstra plantele uscate mai mult de un an, deoarece îşi pierd proprietăţile tămăduitoare. Specialiştii recomandă să recoltăm şi să uscăm plante în fiecare an.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page