Criza i-a convins pe mulţi locuitori de la oraş să se mute la sat. Dar nu criza aceasta, ci criza din 1997, dacă v-o mai amintiţi. De atunci şi până în ziua de azi numărul celor care s-au mutat la ţară a fost în fiecare an mai mare decât numărul celor care s-au mutat la oraş. Însă marea întrebare este de ce s-au mutat. Cei mai mulţi, de sărăcie, spun sociologii. Însă sunt şi orăşeni care au vrut să facă agricultură sau care şi-au construit case în satele de lângă marile oraşe.
Potrivit celor mai recente date ale Institutul Național de Statistică, în 2012, 74 de mii de români și-au părăsit satele natale și s-au mutat în apartamente, la oraș. Însă numărul celor care au făcut drumul invers, de la oraș la sat este cu mult mai mare: 118.000.
La prima vedere ar putea părea un fenomen normal prin care tinerii pleacă de la țară în căutarea unor locuri de munca la oraș, iar persoanele în vârstă părăsesc orașele în căutarea unei vieți mai liniștite la țară.
Însă sociologi citați de „Ziarul Financiar” spun că printre orășenii care s-au mutat la sat în ultimii ani se numără și foarte multe persoane cu vârste până în 50 de ani. Și aceiași sociologi susțin că cei mai mulți s-au mutat la țară deoarece nu au mai reușit să facă față cheltuielilor de la oraș.
Sursa: www.digi24.ro