DIVERSE | Totul despre psoriazis: factori, remedii, cazuri
Intr-o lume in care aspectul exterior este foarte important, psoriazisul nu este doar o afectiune cronica a pielii, ci o infirmitate. Boala poate fi insa tinuta sub control cu ajutorul celor mai noi tratamente.
Psoriazisul nu este o amenintare directa la durata vietii, ci la calitatea ei. Indiferent de stadiul sau forma bolii, pacientul poarta stigmatul “leprosului”, scos in afara lumii.
Persoanele sanatoase se feresc de contactul cu un bolnav de psoriazis – in timp, acest lucru are un impact extrem de puternic asupra vietii lui sociale, profesionale si afective, in anumite cazuri ducand chiar la suicid (5% dintre cei afectati).
Psoriazisul nu este o boala contagioasa
:: Ce este :: O afectiune cutanata cronica, foarte des intalnita (imediat dupa prurit, dar mult mai invalidanta decat acesta), la fel de serioasa ca diabetul, hipertensiunea arteriala sau depresia. Ultimele cercetari au stabilit ca boala este determinata genetic – cel mai probabil, pe linie materna – si de aceleasi gene considerate responsabile de aparitia diabetului si obezitatii.
:: Simptome :: Se manifesta prin aparitia de pete rosietice si rotunde, cu marginile bine delimitate si acoperite de coji de piele suprapuse, de culoare albicioasa, care bate in argintiu. In unele cazuri, zonele respective produc mancarimi.
La debut, eruptia cutanata poate fi discreta si limitata: doar o placa rosie localizata la articulatiile cele mai solicitate (coate, genunchi) sau pe scalp, in zone ascunse de par. Foarte repede, roseata de transforma in pete mari, acoperite de scuame in forma de solzi argintii. Pe langa aspectul fizic traumatizant, acestea ingreuneaza si limiteaza miscarile pacientului, pana la imobilizarea lui.
:: Cine :: Este mai frecventa la rasa alba si foarte redusa la persoanele de culoare sau cele asiatice. Barbatii si femeile sunt afectati in aceeasi masura, dar la femei poate aparea mai devreme.
:: Varsta :: Poate aparea la orice varsta, chiar si in primele luni de viata, dar, de regula, apare intre a doua si a treia decada a vietii. Datele statistice indica varsta de 28 de ani ca cea mai frecventa pentru declansarea primului episod.
:: Durata :: Este o boala cronica si poate dura mai multi ani, uneori toata viata, cu perioade de remisiune si recidive. Evolutia ei este diferita de la o persoana la alta, puseele acute fiind cel mai greu de suportat. Doar o foarte mica parte dintre bolnavi sufera de psoriazis cu evolutie continua si pe cea mai mare parte a corpului.
:: Cauze :: La baza bolii sta o alterare genetica, transmisa pe cale ereditara si influentata de factorii de mediu. Cauzele aparitiei acestei boli nu sunt cunoscute in intregime. Recent, un grup de cercetatori de la Universitatea din Roma a reusit sa demonstreze originea poligenetica a bolii si sa identifice “defectarea” mai multor gene responsabile de activitatea celulelor keratocite, aflate in stratul extern al epidermei.
Se presupune ca genele care determina aparitia bolii sunt solicitate si activate de infectiile provocate de un virus din familia herpesului. Aceste infectii duc la un dezechilibru imunitar, in care organismul nu mai este capabil sa controleze boala.
Factori declansatori
- Stres sau un eveniment psihoemotiv puternic
- Traumatisme fizice (arsuri, cicatrice chirurgicale, lovituri intamplatoare de mica intensitate, dar frecvente, in acelasi loc)
- Medicamente (pe baza de litiu, betablocante). Unele forme de steroizi pot duce la inrautatirea bolii in momentul reducerii dozajului sau al suspendarii.
- Infectii cu streptococ betahemolitic (amigdalite)
- Alimentatie lipsita de calciu
- Dezechilibru hormonal – apare la varsta pubertatii, menopauzei.
- Alcoolism si fumat
:: Tratament ::
Nu exista un tratament care sa vindece psoriazisul, numai o interventie la nivel genetic ar putea duce la disparitia lui. Dar exista tratamente eficace pentru scurtarea puseelor si determinarea remisiunii bolii.
Exista si cazuri in care psoriazisul se vindeca de la sine, dar acestea sunt rare si numai pentru tipurile foarte usoare. Efectul medicamentelor e conditionat de reactia individuala, de aceea tratamentul trebuie sa fie strict controlat de medic pentru a evita complicatiile, generalizarea si evolutia nefavorabila a leziunilor.
Strategia terapiei variaza foarte mult in functie de extensia si localizarea bolii. Fiind o boala cronica, psoriazisul necesita tratament indelungat. De aceea, medicatia utilizata trebuie sa fie sigura in administrarea pe termen lung si lipsita de efecte adverse.
Tratamentul alopat cuprinde o faza de atac, in care se elimina leziunile pielii, si una de intretinere. El poate fi topic (extern, local) pentru formele usoare ori insotit de cel sistemic (intern, medicamentos), in formele grave.
:: Fototerapie ::
Foarte intrebuintata in ultima vreme, aceasta se bazeaza pe aplicarea de radiatii ultraviolete de tip A si B (UVB de intensitate mica) cu lampi fluorescente sau halogenice.
Cura termala are o actiune benefica asupra regenerarii pielii, ameliorand mancarimile. Datorita proprietatilor lor, apele termale au si o actiune descongestionanta si antiseptica, contribuind la remisiunea bolii. Marea Moarta (Israel) este un loc ideal pentru tratamentul psoriazisului, dar si o cura heliomarina la Marea Neagra are efecte similare.
Cum este viata unui bolnav de psoriazis
Psoriazisul este considerat, de catre necunoscatori, o boala contagioasa sau generata de lipsa igienei personale. De aici, si reactia celor din jur, care nu-si pot ascunde teama si reticenta fata de cei cu aceasta afectiune.
Pielea unui bolnav de psoriazis aflat in faza acuta inspira oroare si o puternica reactie de respingere, chiar si persoanelor care stiu ca boala nu este contagioasa.
Oamenii nu vor sa dea mana cu un bolnav de psoriazis, mamele nu vor sa-si lase copiii in ingrijirea unei educatoare, invatatoare sau profesoare cu psoriazis, clientii pot disparea brusc din fata unui ghiseu unde opereaza o persoana cu pielea atacata de psoriazis.
Cele mai multe meserii legate de interactiunea cu oamenii pot fi serios afectate de aparitia bolii. Pe langa problemele legate de cariera, pacientii au de infruntat stigma publica si pe cea afectiva.
Formele grave de psoriazis ii pot impiedica pe pacienti sa lucreze, sa aiba acces la facilitatile publice (piscine, cluburi de sanatate, plaje) ori sa aiba relatii sexuale (in special, femeile). Pacientii consuma mai mult alcool si tutun – factori de risc pentru manifestarea bolii.
Astfel, ei intra intr-un cerc vicios, in care stresul determinat de boala contribuie la intretinerea si agravarea ei. Bolnavii au sentimente de vinovatie si rusine, sunt mai sensibili la atitudinea celorlalti. Zece la suta dintre ei au ganduri de sinucidere, comparativ cu 3%, la suferinzii de alte boli.
Despre psoriazis, in cifre
Psoriazisul afecteaza intre 1,5 si 3% din populatia Americii de Nord si a Europei, cu incidenta mai crescuta in Danemarca si alte tari ale Europei de Nord si minima in Asia Centrala si de Est, unde cifrele sunt sub 0,4%.
In Romania, incidenta reala a bolii nu este foarte bine precizata. Datele epidemiologice indica 12.200 de cazuri noi in anul 2003 (raportate de medicul de familie) si in jur de 4.700 de cazuri internate in spitale in anul 2004 (Institutul National pentru Cercetare-Dezvoltare in Sanatate). Conform procentului de prevalenta pentru zona noastra geografica si climatica, numarul estimativ al bolnavilor de psoriazis este de 400.000.
In cazul declansarii bolii, medicul iti recomanda:
- Evita autoadministrarea de medicamente sau la recomandarea farmacistului. Fiecare bolnav are nevoie de un tratament personalizat, stabilit numai de catre medicul specialist (dermatolog).
- Nu apela la “vindecatori” si la pomezi facute in casa – un tratament incorect, empiric, determina evolutia agresiva a bolii, complicatii severe greu de tratat, care necesita ulterior terapii sistemice cu grad mare de toxicitate si efecte adverse.
- Evita uscaciunea pielii. Se recomanda masajul zilnic al intregului corp cu un produs emolient, hidratant, in special dupa ce ai facut baie sau dus si pielea e mai uscata.
- Foloseste imbracaminte din bumbac si in, evitand lana si materialele sintetice.
- Evita, cat poti, situatiile stresante. Alimenteaza-te usor, cu multe legume si fructe si proteine usoare (fara grasimi si dulciuri concentrate). Mentine-ti greutatea in limite normale.
- Nu scarpina leziunile. Evita, pe cat posibil, traumatismele continue si variatiile de temperatura.
- Renunta la substante excitante, la fumat si alcool in exces.
Mai multe informatii si sfaturi puteti gasi la sediile Asociatiei de Lupta impotriva Psoriazisului. Presedintele Asociatiei este dr. Ioana Grajdeanu, sef de lucrari Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, medic primar de familie, competente de diabet si boli de nutritie.
Invingatoare in lupta cu psoriazisul
“Nu am facut un secret din boala mea, dar e foarte greu sa-i convingi pe oameni ca nu e contagioasa. Unii pur si simplu nu inteleg. La alimentara, daca pui mana pe ceva, devin reticenti. Dar m-am obisnuit, boala face parte din viata mea.”
Carmen Marina Puiu, 45 de ani, din Giurgiu, sufera de psoriazis de la varsta de 20 de ani. E casatorita si are un baietel, Daniel, in varsta de opt ani.
“De multe ori ma intreb daca va veni ziua cand sa ma pot intinde si eu in pat, dimineata. In perioadele de pusee acute am plagi pe toata suprafata corpului si, daca ma intind, pielea plesneste.”
“Mi s-a declansat dupa o suparare mare, cu o pata cat unghia, localizata pe pielea capului. Mi-au pus diagnosticul de psoriazis, dar la vremea aceea nu stiam ce inseamna asta si nici ce implicatii are. M-am internat in spital cu o pata si am iesit plina, pe tot corpul.
Timp de zece ani de zile am bajbait, mergand pe la doctori. La inceput, orice bolnav are impresia ca exista un tratament care sa ii rezolve boala. Dar nu e asa… In spital, am incercat tratamentele de la vremea aceea: unguente, vaseline cu acid salicilic pentru decapat si tranchilizante, care nu prea m-au ajutat.
Din 1984, cand am ajuns pentru prima data la Spitalul Militar, si pana acum, Sectia Dermatologie e a doua casa a mea. In fiecare an, am program de internare o luna si ceva. Dupa externare, doua-trei luni imi e ceva mai bine. Cat pot s-o duc pe picioare, stau acasa.
In timp, am avut multe faze urate. Odata, la una dintre internari, dupa a 15-a zi de terapie cu raze PUVA, boala a rabufnit mai rau, cu o forma de psoriazis pustulos: mi-au cazut unghiile de la picioare, mi-a iesit pe talpi, pe palme. Am facut si multe greseli… Dupa sapte ani de boala, am fost la unul care “trata” cu albine negre, veninoase, pe care le pune exact pe locul cu leziunea.
Mie, fiind cu plagi din cap pana in picioare, imi punea cate zece o data! Simteam o durere puternica la stomac, dar mi-au facut mai mult rau decat bine. Apoi am incercat un tratament asa-zis naturist, de fapt, cu casete cu cortizon, facute de un ‘vindecator’. Am ajuns in spital plina de cruste si cu dureri reumatice foarte mari.
Am mancat si mere injectate cu gaz, propolis, fierte nu stiu cum, am baut si gaz… Eram un comutator dat pe ‘deschis’ pe orice tratament. Un an mi-a fost mai bine, apoi boala a revenit in forta. Intr-o vreme am incercat si te-rapia cu bioenergie – prima oara a mers, a doua insa, nu.
Timp de 20 de ani am fost secretara la Santierul Naval din Giurgiu si as mai fi si acum daca n-ar fi dat faliment. La serviciu, imi puneam cate trei perechi de ciorapi, purtam numai maneca lunga – nu puteam sa ma duc imbracata oricum. Imi era jena sa dau mana cu cineva, intindeam si eu doar doua degete. Am invatat sa traiesc cu boala, imbracata pana in gat si luptand cu prejudecatile.
La 22 de ani, m-am casatorit. Prietenul meu – sotul, astazi – spera ca ma vindec. I-am zis atunci ca s-ar putea sa fie mai rau, sa ajung sa ma intoarca cu cearsaful in pat, sa ma duca pe brate si sa nu indrazneasca sa-mi reproseze vreodata. Si nici n-a facut-o. Pe 15 mai 1996, in ziua in care am implinit 36 de ani si 15 ani de casnicie, am aflat ca sunt insarcinata.
Stiam ca am sterilitate primara, ma obisnuisem cu gandul ca nu pot avea copii, iar vestea a fost o surpriza totala, dar si o bucurie. Eram chiar intr-o faza de eruptie pe tot corpul, dar astfel am dus sarcina noua luni si am mers la serviciu pana in ziua in care am nascut, prin cezariana. Avem un baietel, Daniel, perfect sanatos.
A fost greu, dar le-am dus inpreuna pe toate. Avem 25 de ani de casnicie si sotul meu a fost mereu alaturi de mine. Imi maseaza picioarele seara. Uneori ma intreb cum suporta totul. Daca el si familia nu m-ar fi sprijinit, poate ca nu as fi rezistat atata.”
Sursa: avantaje.ro