Meteo

A doua zi sub Cod Roșu de caniculă. Temperaturile extreme se mențin și săptămâna viitoare

Agenția Națională de Meteorologie a prelungit și extins Codul Roșu de caniculă. Astfel, inclusiv luni și marți, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice.

 

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei vor fi sub Cod Portocaliu. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35-40 de grade.

 

Metode de a ne răcori în zilele toride

În timpul zilei, închideți ferestrele pentru a evita transformarea locuinței dumneavoastră într-o adevărată seră. Acest gest simplu vă permite să scădeți temperatura interioară chiar și cu 10 grade. Noaptea, atmosfera umedă este cea mai bună pentru somn. Fără a vă transforma camera în piscină, puteți amplasa în cameră un recipient plin cu apă, să întindeți un cearceaf umed sau să pulverizați apă pe draperii.

În locurile cu adevărat sufocante se poate folosi un ventilator plasat în spatele unui recipient umplut cu gheață. Face minuni. Aerul bate pe gheață, camera se răcorește și dă și o senzație de umiditate.

Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazin, spații publice, cinematografe).

Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă. Purtați pălării de soare, haine lejere și largi, din fibre naturale, de culori deschise.

 

Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

 

O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page