COMUNICAT DE PRESĂ
Activitatea ONG. ADCIA in comuna Cosula, este o traditie si dateaza inca inainte de infintarea comunei, in 2003, cand am debutat cu proiectul de calificare profesionala a 40 de romi, in cadrul Programului PHARE 2000, Proiect de integrare sociala a unui grup de rromi prin calificarea lor ca turnator / formator.
Tot in programul PHARE 2000-in cadrul proiectului Instruire pentru integrare, am format expertul local pentru romi si grupul de initiative locala.
In 2004-2005, in cadrul pogramelor finantate de SPOLU Olanda si Carpatica, s-a creeat si capacitat structura de reprezentare a intereselor comunitatii de romi, Grupul de lucru local, recunoscut prin HCL. Am demarat procesul de dezvoltare comunitara prin care am mobilizat si implicat membri comunitatii de romi in procesul consultativ de la nivelul APL. Cosula. Astfel am identificat si prioritizat problematica roma de la nivel local pe care am adus-o in atentia APL.
Tot in aceasta perioada am implementat proiecte de sustinere a membrilor comunitatii aflati in dificultate (reabilitare locuinte, construire fantani cu apa potabila, podete).
In baza diagnozei create am propus spre finantare si am implementat in 2006-2007, un proiect “Casa si lumina pentru romi” finantat de Agentia Nationala pentru Romi, prin care am dezvoltat reteaua de curent electric pentru 50 de case, am reabilitat 20 de locuinte si intocmit acte de prorietate pentru 25 de imobile locuite de romi.
In anul 2008, am implementat proiectul Phare 2005, “Identitate si proprietate pentru Romi” prin care s-au realizat 200 de acte de identitate, 100 de acte stare civila si 30 de acte de proprietate pentru membrii comunitatii de romi din Cosula.
In anul 2009 ONG. ADCIA a accesat 5 proiecte pe Phare 2006, prin care am calificat professional 10 membrii a comunitatii Cosula, am angajat pe perioada determinate de 24 de luni, 2 persoane, tineri cu risc de marginalizare sociala, in baza legii 116/2002, Măsuri pentru stimularea ocupării forţei de muncă.
ONG. ADCIA – a facilitate organizatii care au desfasurat proiecte socio –educationale, pentru elevii si adultii romi in cadrul programelor Gradinita estivala, A Doua Sansa, Scoala dupa Scoala, unde au beneficiat peste 100 de elevi romi si 30 de adulti care si-au finalizat educatia.
Proiectul Centre Comunitare de Resurse: Instrumente strategice in procesul de imbunatatire a situatiei grupurilor vulnerabile din mediul rural
Obiectiv: imbunatatirea calitatii resurselor umane si prin furnizarea de servicii de sprijin integrate.
Output:
515 beneficiarii a serviciilor integrate pe domenii: sanatate, educatie, ocupare si antreprenoriat, din care: 250 –beneficiari asistati social in obtinerea de acte de identitate , certificate de nastere si acte de stare civila, in accesarea serviciilor publice.
95 –beneficiari de calificare profesionala –in meseriile de ingrijitor la domiciliu si infirmier, zidar-pietrar –tencuitor, operatori calculator si lucratori comunitari: facilitator comunitar, asistent medical comunitar, mediator scolar si mediator sanitar.
20 de antreprenori consiliati si initiati in Planuri de afaceri si doua intreprinderi sociale infiintate.Organizarea cu sprijinul AJOFM Botosani a bursei locurilor de munca la nivel local si angajarea a 15 beneficiari in urma absolvirii cursurilor de calificare profesionala. Asigurarea sustenabilitatii proiectului si a centrului Comunitar de Resurse Cosula CCR. prin sustinerea in activitate a doua persoane angajate. de catre consiliul local Cosula, conform parteneriatului incheiat. Din anul 2012 si pană in prezent, ONG.ADCIA, ca si angajator de insertie, a avut angajati peste 60 de tineri, pe perioada determinata de 24 si 36 de luni, persoane care sunt puse la dispozitia APL. Cosula, pentru activitati comunitare: ingrijirire la domiciliu persoane varsnice, facilitatori comunitari, muncitori necalificati si mai nou agenti de securitate.
In anul 2015, am identificat si asistat, SC. TIGER SECURUTY, sa implementeze un proiect de formare profesionala in meseria de agenti de securitate in cadrul caruia s-au calificat 56 de persoane dintre care 24 din Cosula si s-au format si 16 antreprenori.
In urma calificarilor profesionale, finalizate in octombrie 2015, s-au angajat 4 persoane si s-a creeat un punct de lucru SC.TIGER SECURITY la Botosani.
Rezultate obtinute :
– Cresterea accesului romilor la servici publice : Informare si consiliere,
– Consultanta si asistenta pe domenii sanatate; educatie; ocupare,
– Cresterea gradului de reprezentare a intereselor comunitare, prin formarea si institutionalizarea resursei umane roma la nivelul institutiilor.
– Externalizarea serviciilor de informare, consiliere si mediere pe piata muncii, catre societatea civila cu expertiza in domeniu ocuparii.
– Dezvoltarea de parteneriate durabile intre institutiile publice si sociatatea civila roma.
– Monitorizarea si evaluarea gradului de implementare a politicilor focusate pe romi.
– Calificarea profesionala a 125 de etnici romi –angajarea a peste 50% .
– Informare si consiliere profesionala a peste 400 de etnici romi
– Informarea si consiliere educationala peste 500 , orientati spre finalizarea educatiei in cadrul programului National “A Doua Sansa” – 50 de persoane, in cadrul campaniilor de informare, consiliere, mediere, orientare profesionala si incurajarea finalizari studiilor minim obligatorii .
– Promovarea programului SDS. – pentru 30 de elevi au beneficiat de program.
– Informare si consiliere medicala in cadrul campaniilor de promovare a importantei sanatatii si prin infiintarea de puncte sanitare in comunitatile marginalizate geografic.
In viitor, S.C. TIGER SECURITY isi doreste sa permanentizeze activitatile sale in comuna Cosula pentru inca 3 ani prin accesarea unui proiect in cadrul programului POCU 2014-2020: Cerere de propuneri de proiecte nr. 2/2015 „Dezvoltare Locala Integrata in comunitățile marginalizate rome.”
Toate acestea au fost posibile datorita vointei administratiei publice locale, in special a Primarului care sustine actiunile destinate romilor, si prin implicarea membrilor organizatiei, a voluntarilor care cu eforturi financiare proprii sustin organizatia si activitatile acesteia in vederea incluziunii sociale si economice a comunitatilor de romi.
Este de dorit ca si alte unitati administrative teritoriale sa urmeze exemplul comunei Cosula, pentru a atrage atat finantari externe cat si capitalul social al cetatenilor romani de etnie roma.
Sarbatori fericite si la multi ani tuturor romilor !
Prsedinte
Pislariu Bibiana