DIVERSE | Schimbări majore la poliţele RCA
ASF încearcă să schimbe modul de calcul al tarifelor RCA punând pe primul loc istoricul de daună al autovehiculului şi numărul accidentelor în care viitorul asigurat a fost găsit vinovat în trecut, informează Profit.ro. Dacă propunerile ASF va intra în vigoare cei care au o poliţă RCA ar putea fi despăgubiţi chiar de compania de la care au cumpărat poliţa şi nu de la compania care a emis poliţa RCA a şoferului vinovat.
După ce ASF a primit numeroase sesizări privind majorarea semnificativă a tarifelor RCA se încearcă implementarea unei strategii pe termen mediu şi lung care urmăreşte stabilizarea pieţei de răspundere civilă pentru maşini şi, în acelaşi timp, protejarea intereselor consumatorilor. Concret, măsurile cu care ASF vrea să schimbe sistemul actual sunt:
- crearea unei baze de date privind istoricul de incidente al unui şofer;
- înfiinţarea unei instituţii a evaluatorilor medicali profesionişti, care să imbunătăţească modalităţile de stabilire a daunelor morale şi a daunelor pentru vătămări corporale;
- decontarea directă a daunelor. Clientul va încasa despăgubirea de la asigurătorul la care şi-a încheiat propria poliţă RCA şi nu de la compania care a emis poliţa RCA a şoferului vinovat;
- eliminarea sau limitarea semnificativă în calculul tarifelor RCA a cheltuielilor generate de plata cu întârziere a daunelor sau generate de litigii apărute pentru neplata în termen a dosarelor de daună;
- includerea în calculul poliţelor informaţii de tip calitativ privind profilul conducătorilor autovehiculelor pentru care sunt încheiate asigurările, şi a informaţiilor privind starea tehnică şi calitatea întreţinerii vehiculelor asigurate;
- contractarea unui consultant în servicii actuariale cu ajutorul căruia să poată fi făcută o grilă de referinţă la nivel de piaţă RCA la care să se poată raporta atât asigurătorii, cât şi consumatorii.
Decontarea directă şi despăgubirea păgubitului de către compania la care şi-a încheiat poliţa ar putea modifica alegerea unora, însă nu în mare măsură.
“Toate aceste proiecte vor figura pe agenda unui grup de lucru dedicat din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor părţilor implicate – ASF, asigurători, consumatori, Parlament – şi care va avea ca misiune găsirea celor mai bune soluţii de modernizare a legislaţiei privind RCA”, se arată într-un comunicat al ASF.
Din categoria de acţiuni pe termen scurt pe care vrea să le pună în aplicare ASF, ca reacţie la reclamaţiile privind creşterea tarifelor RCA, este şi decizia Consiliului de modificare a Normei 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă prin eliminarea plafonului de 10% la acordarea de reduceri comerciale pentru această categorie de poliţe.
Sursa: www.promotor.ro