Spitalul Judeţean Mavromati din Botoşani va fi vizitat de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.
Începând cu 26 octombrie, timp de cinci zile, 5 evaluatori specializaţi în domeniul managementului calităţii serviciilor de sănătate vor inspecta unitatea medicală pentru a evalua.
”Avem o fază documentară în care sunt proceduri, hotărâri şi a doua fază este cea de vizionare, cum arată spitalul. Se prezintă echipa, se prezintă spitalul în prima zi, se stabileşte un program de activitate, apoi pe ore fiecare şef de secţie va răspunde la întrebări cu dosarul în faţă 40 de minute. O oră am eu la dispoziţie să prezint dosarul meu. Eu personal de exemplu am 186 de întrebări, la cele 186 trebuie să răspund, cele 186 conţin un punctaj, sunt punctate. Fiecare medic şef de secţie, fiecare director, fiecare şef de serviciu are o listă pe care trebuie să o urmărească şi să se conformeze” a spus Corneliu Mihai, managerul Spitalului Judeţean.
În cadrul evaluării, comisia va urmări mai multe aspecte legate de activitatea medicală, de partea tehnică, de infrastructură şi dotarea medicală.
De punctajul pe care îl va primi Spitalul Judeţean la acreditare depinde şi finanţarea din viitor, având în vedere că, de anul viitor, spitalele care nu sunt acreditate nu mai intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
În urma evaluării, fiecare unitate va fi încadrată într-un nivel de acreditare, în funcţie de calitatea serviciilor oferite pacientului precum: categoria „Nivel acreditat” – pentru îndeplinirea a cel puţin 85% din indicatorii de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate, categoria „Nivel acreditat cu încredere ridicată” – pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 75 şi 84,9%, categoria „Nivel acreditat cu încredere medie” – pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 45 şi 74,9% şi categoria „Nivel neacreditat” – pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate sub 45%.
Acreditarea spitalelor este valabilă cinci ani şi după 2016, acest proces ar trebui să se extindă şi să cuprindă şi modul în care este acordată asistenţa medicală pacienţilor.
Experţii vor putea verifica dacă spitalele au tot ceea ce este necesar tratării bolnavilor şi să propună măsuri de remediere acolo unde sunt probleme.