La Botoşani, una dintre cele mai sărace zone ale României, autorităţile locale construiesc o uriaşă bază de agrement pe un câmp din apropierea unui cimitir. Cei de la Primăria Botoşani spun că noua atracţie va aduce bani din turism şi va crea locuri de muncă pentru şomerii din oraş.
La ieşirea din Botoşani spre Suceava , Primăria va amenaja o bază de agrement desprinsă parcă din cataloagele turistice internaţionale. În zona cimitirului Pacea, lângă care tinerele fac plaja topless, Primăria vrea să planteze o pădure, să amenajeze un lac artificial, piste pentru biciclişti, dar şi o bază pentru sporturi de iarnă. Banii vor fi alocaţi în 2015, de la bugetul local. Primăria estimează că ar putea porni investiţia cu suma de 500.000 de lei.
Schi, snowboarding şi instalaţie de tubbing
Proiectul prevede şi amenajarea, în următorii doi-trei ani, a unui parc de aventură, dotat cu scări în copaci, frânghii, tiroliană şi panouri de căţărat. Numai parcul de aventură ar urma să se întindă pe o surafaţă de 26.000 de metri pătraţi. Cât despre ”snow park”, acesta va fi amenajat pe acelaşi versant, unde de zeci de ani botoşănenii obişnuiesc să facă săniuş pe o pistă improvizată. Noul “snow-park” va fi dotat cu pârtie de schi şi de snowboarding, instalaţie de tubbing şi pârtie de săniuş.
” Va fi extinsă zona de picnic. Aceasta e prima fază a conceptului. Sperăm ca, în timp, parcul să fie dotat şi cu o zonă de 13.000 de metri pătraţi pentru airsoft şi paintball. E un proiect îndrăzneţ, sperăm să îl ducem la capăt”, spune primarul Ovidiu Portariuc.
Cel mai mare Aqua Park din Moldova
Pe celălalt versant al dealului de la Cornişa se derulează o altă investiţie-mamut într-o zonă de agrement. Este vorba despre un proiect cu finanţare europeană de peste 21 de milioane de euro. Partea de cofinanţare a Primăriei a fost de 24 de milioane de lei, bani pe care municipalitatea i-a împrumutat de la UniCredit Ţiriac Bank, cu o dobândă de 5% pe lună pentru 12 ani. Noua bază de agrement de la Cornişa va fi cea mai mare din zona Moldovei. Proiectul presupune un uriaş Aqua Park, cu bazine olimpice, bazine acoperite, plajă artificială, tobogane, dar şi un uriaş patinoar. Investiţia e completată cu un râu artificial pentru rafting. Contractul de finanţare al parcului, ce se va întinde pe 48 de hectare, a fost semnat în 2011, iar în 2012 au fost demarate lucrările. La anul, acestea ar trebui finalizate.
„Vor fi noi locuri de muncă”
În judeţul Botoşani sunt peste 10.000 de asistaţi social, iar numărul de şomeri al se ridică la 7.000. ” Sperăm să fie o investiţie bună şi să atragem turişti. Ne-am dori să fie administrat de Consiliul Local. Taxele de intrare să fie accesibile şi botoşănenilor, dar să aducem şi venituri oraşului. Vor fi şi noi locuri de muncă pentru botoşăneni, care au nevoie de aşa ceva”, spune Cătălina Lupaşcu, viceprimar al municipiului Botoşani.
Citeste mai mult: adev.ro/n9m7n4