Asigurarea obligatorie a locuinţei s-ar putea scumpi, iar despăgubirile în caz de cutremure sau inundaţii ar putea fi mai mici. Din piaţă se aude că asigurătorii de locuinţe deja cer voie de la Autoritatea de Supraveghere Financiară să scumpească poliţele obligatorii.
Şi, cel mai probabil vor fi lăsate, căci, de când este preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu încearcă să aducă mai multă lichiditate în sistemul asigurărilor. Chiar şi în sistemul asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, care funcţionează separat de restul pieţei.
Cele 12 companii din PAID spun că au nevoie de mai mulţi bani pentru administrarea fondului de asigurare obligatorie a locuinţelor, aşa că pregătesc o scumpire a poliţelor, potrivit unor surse din piaţă citate de Economica.net.
În acest moment, pentru o despăgubire de maximum 20.000 de euro proprietarul unei case sau unui apartament trebuie să plătească 20 de euro şi pentru o despăgubire de maximum 10.000 de euro, poliţa costă 10 euro.
Nu se ştie deocamdată ce scumpire vor să aplice companiile de asigurări din PAID. Ceea ce se ştie este că, pe lângă un preţ mai mare al poliţei, vor să introducă o franşiză de până la 10% din suma asigurată. Ceea ce înseamnă practic o scădere a despăgubirilor.
Franşizele pot fi de două feluri: atinse, sau deductibile.
La o franşiză atinsă de 10% pentru o asigurare de 20.000 de euro nu este acordată nicio despăgubire pentru daunele mai mici de 2.000 de euro. La o franșiză deductibilă de 10%, pentru acelaşi tip de asigurare, în cazul unei daune de peste 20.000 de euro, companiile îi oferă asigurătorului doar 18.000 de euro.
Însă dorinţa companiilor din PAID de a scumpi poliţele şi de a limita despăgubirile ar putea descuraja şi mai mult proprietarii să îşi asigure locuinţele. Din cele 8,5 milioane de locuinţe din România, doar 15% sunt protejate de o asigurare obligatorie. Asta şi pentru că primăriile nu se grăbesc să îi amendeze pe proprietarii care refuză să încheie o astfel de poliţă.
Deocamdată, PAID nu a fost pus în situaţia de a acorda despăgubiri foarte mari. În primele cinci luni ale anului a acoperit daune de 80.000 de euro, iar pe întreaga durată a anului trecut, daunele acoperite au fost de 100.000 de euro.
Scumpirea poliţelor obligatorii pentru locuinţe şi limitarea despăguburilor va trebui aprobată de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.
Sursa: www.digi24.ro