Sanatate

SANATATE | Riscuri de sănătate pe plajă şi la piscină: 8 boli pe care le poţi contracta

Bacterii, paraziti, virusuri – aceste microorganisme abunda pe plaja si la piscina si cu totii suntem expusi riscului de infectare si dezvoltare a unor boli in vacanta.

1. Infectii vaginale si ale tractului urinar

Piscina sau baile camerelor de cazare nu sunt cele mai igienice locuri. De aici putem contracta bacteria enterococcus, in urma careia atat femeile, cat si barbatii pot dezvolta infectii urinare. Apa poate contine si ale bacterii si amibe care afecteaza organele genitale, cele mai expuse fiind femeile care pot suferi de infectii vaginale. Atunci cand fac baie in piscina, riscul infectarii este cu atat mai mare, pentru ca apa contine clor, iar acesta modifica PH-ul natural al vaginului, predispunandu-l la infectii.

2. Hepatita

Nici plajele si nici apa marii nu sunt lipsite de surse de infectii. De la subtante poluante, la mizeriile aruncate pe jos de turistii lipsiti de educatie, chiar si la ace de seringa lasate de toxicomani, toate acestea prezinta pericole pentru sanatate. Mai mult, obiceiul de manca pe plaja sau la piscina, fara spalarea temeinica a mainilor, creste semnificativ riscul de aparitie a hepatitei A. Iar daca se nimereste sa consumam fructe cumparate pe loc, pe care fie nu le-am spalat temeinic, fie nu le-am spalat pe loc, riscul creste exponential.

3. Giardioza

In pericol sunt mai ales copiii care dezvolta aceasta boala parazitara provocata de infectia intestinului subtire. Giardia poate fi contractata la iesirile la mese in localuri cu igiena precara, dar si in alte locuri unde conditiile sanitare lasa de dorit, fiind asociata adesea cu consumul de apa contaminata, de la cismea – spre exemplu, dar si cu inotul in piscine.

4. Dermatita

Pe fondul poluarii apei, a microbilor din nisip, unele persoane dezvolta dermatita sau alte infectii la nivelul pielii. Dupa fiecare iesire la plaja sau la piscina, dusul este obligatoriu, asigurandu-va ca fiecare centimetru de piele este spalat temeinic. Atentie la degetele de la picioare. Adesea ciupercile sau alte infectii se dezvolta intre degetele de la picioare si se extind

5. Otita externa

Aceasta inflamatie a conductului auditix extern, care se manifesta prin durere puternica si junghiuri, apare mai ales la persoanele care adora sa inoate sau sa se balaceasca ore in sir, pentru ca acestea mentin umiditate permanenta in ureche.

6. Gastroenterita

Aceasta este una dintre cele mai frecvente forme de infectii dobandite in vacantele la mare. Gastroenterita vizeaza inflamatia epiteliului gastrointestina si se manifesta prin diaree, febra, greata, dureri de cap. Gastroenterita dobandita la mare, spre exemplu, are cauze bacteriene, virale sau parazitare. Practic, microorganismele patrund in corp prin consumul de apa si/sau alimente contaminate, gastroenterita fiind denumita si “boala calatorului”.

7. Conjunctivita

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente infectii oculare pe care le putem lua din apa, indiferent ca este apa de piscina, de lac sau de mare.

8. Infectii stafilococice

Infectiile cu stafilococi sunt frecvente in randul persoanelor care obisnuiesc sa mearga la piscina sau in timpul vacantelor la mare, pentru ca stafilococul este o bacterie ce se dezvolta optim in apa. De altfel, inotatorii prezinta cu 37% mai multe riscuri de a contracta un stafilococ decat cei care nu obisnuiesc sa inoate. Majoritatea stafilococilor genereaza infectii la nivelul pielii, care, netratate, pot duce la septicemie sau la meningita. Insa turistii pot dezvolta si toxiinfectii alimentare stafilococice, ca urmare a consumul de alimente contaminate cu enteroxine stafilococice. Principalele mancaruri care se pot contamina cu stafilococi sunt preparatele din carne si prajiturile cu crema, caci stafilococii se dezvolta cu rapiditate in medii bogate de proteine si zahar. Desi prepararea termica, la temperaturi ridicate, distruge stafilococii, procesul nu distruge enterotoxinele.

Sursa: lyla.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page