Stiri

NATIONAL | Dan ŞOVA a demisionat din GUVERN. Ioan RUS se pregăteşte să preia Ministerul Transporturilor

Dan Şova a demisionat de la ministrul Transporturilor. El a făcut anunţul oficial într-o conferinţă de presă organizată la minister. Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, ar putea prelua funcţia de ministru al Transporturilor.

Dan Şova a demisionat, marţi, din funcţia de ministru al Transporturilor, urmând să se retragă la partid pentru a lucra pentru campania electorală pentru prezidenţiale. „Am decis să mă dedic în următoarele luni obiectivului politic de a câştiga alegerile prezidenţiale”, a spus el, după ce şi-a anunţat plecarea din guvern. El a dat asigurări că “vom face tot ce putem pentru a aduce la Cotroceni un om tânăr, un camarad”.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că fostul ministru de Interne din timpul guvernării Năstase, Ioan Rus, ar putea prelua portofoliul de la Ministerul Transporturilor.

Şova a trecut marţi în revistă activitatea sa în fruntea Ministerului Transporturilor şi a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, precizând, printre altele, că a inaugurat 242 de kilometri de autostradă, a reuşit un grad de absorbţie de fonduri europene pe Transporturi de 148%, “a promovat proiecte noi de autostrăzi”, între care Seberş-Turda şi Comarnic-Braşov şi a scăzut cheltuielile pentru deszăpezire cu 42%. “Cum poate fi vorba de incompetenţă când pentru prima oară ştim exact ce avem de făcut în următorii şase ani?”, s-a întrebat retoric Şova, arătându-se deranjat de acuzaţiile de incompetenţă ce i-au fost aduse de social-democraţi.

Un subiect asupra căruia a ţinut să insiste a fost cel al autostrăzii Comarnic-Braşov, al cărei contract nu a fost semnat încă, după ce în luna decembrie anul trecut a fost anunţat câştigătorul contractului de concesiune. “Motivul întârzierii a ţinut de discuţiile dintre câştigătorul licitaţiei şi finanţatori, BEI, BERD, Banca Mondială. Nu a depins de CNADNR, Guvern. Este o discuţie tehnică între finanţatori şi câştigătorii licitaţiei (asocierea Vinci-Strabag-Aktor n.n.)”, a motivat Dan Şova întârzierea semnării contractului pentru autostrada Comarnic-Braşov.

El a anunţat că în momentul predării mandatului de la Transporturi, “în următoarele zile”, va face un bilanţ al activităţii sale ministeriale.

O demisie previzibilă

Demisia lui Şova era una previzibilă, surse din PSD afirmând pentru gândul că Şova urma să fie remaniat, iar demisia reprezintă o formă onorabilă de a pleca de la minister. Şova urmează să fie cooptat în echipa de campanie a prezidenţiabilului Victor Ponta.

Liderul grupului din Senat al PSD, Ilie Sârbu, a spus că cooptarea lui Ioan Rus în Guvern a fost discutată în partid în mod neoficial şi că “probabil aşa va fi”. “Important este să meargă Guvernul mai departe, să avem un ministru să facă faţă problemelor”, a declarat Sârbu, care a adăugat că au “fost consultări în partid, deoarece lucrurile acestea nu se fac de la o oră la alta”.

Ioan Rus a fost mai ministru în primul Guvern Ponta, dar şi-a dat demisia după începerea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, din cauza problemelor legate de listele electorale. Rus a fost un susţinător al lui Victor Ponta, el şi grupul de la Cluj ajutându-l pe acesta să preia preşedinţia partidului la Congresul din 2010, când Ponta a candidat împotriva lui Mircea Geoană.

Dan Şova este şi el un apropiat al premierului Victor Ponta, cei doi fiind prieteni înainte ca ultimul să ajungă în fruntea Guvernului şi şef în Kiseleff.

Întrebat de Mediafax dacă Dan Şova va fi remaniat, Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD a răspuns că “până acum nu a existat o discuţie ”oficială” în PSD“.

Sursa: www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page