DiverseImportant

DIVERSE | Cum ne-a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

Dacă vă întrebați uneori de ce ne-a cucerit Confucius, continuând să ne fascineze de secole cu aforismele sale pline de înțelepciune, iată în cele ce urmează, zece din faimoasele sale lecții de viață.

Este vorba despre o selectie mai mult sau mai putin filozofica, realizata de Adme.ru, menita sa ne dezvaluie cateva din secretele unei vieti luminoase, bogata in realizari.

1.Tot inainte

Desi formula aceasta ne aminteste de insigna si salutul pionieresc din vremurile ceausiste de peste Prut, se pare ca pana si dictatorul comunist s-a inspirat intrucatva din filozofia lui Confucius: „Tot inainte” reprezinta formula prescurtata a unui aforism apartinand celebrului filozof chinez, potrivit caruia, e suficient sa nu te opresti din drum pentru a reusi in viata.

Nu conteaza cat de lent avansezi, ci doar sa nu te opresti” – sustinea acest maestru, care a influentat in mod decisiv intreaga gandire asiatica si nu numai.

Formula pare sa se afle si la baza adoptarii sloganului unui brand de succes: „Keep walking” – Johnnie Walker – al carui indemn uita sa precizeze insa, pe care din cele sapte carari sa pasim cu hotarare, dupa ce am terminat whisky-ul din sticla.

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

2.Prietenii tai conteaza

Si in acest caz, formula rostita de Confucius, ne trimite cu gandul la o celebra reclama publicitara, de aceasta data, la berea Bergenbier: „Prietenii stiu de ce”.

Totusi, Confucius tinea, fara indoiala, sa transmita, ca ar fi cazul sa „luam seama cu cine ne imprietenim, daca dorim sa crestem valoric”, ceea ce, in cazul berii, e mai putin important, avand in vedere recomandarea la lipsa de filtre.

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

3.Pretul bunatatii

Desi pe meleagurile noastre circula o zicatoare potrivit careia „omului trebuie sa-i faci un rau ca sa te tina minte”, Confucius subliniaza (pentru toti cei care n-au priceput deja), ca „e mai usor sa faci rau decat bine si e mai simplu sa urasti decat sa iubesti”. Pentru cea de-a doua varianta insa, e nevoie sa investim serios in noblete, inteligenta si generozitate – un efort care reuseste in mod paradoxal, sa oboseasca multe persoane, chiar inainte de a fi depus.

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

4.Vrei sa treci la treaba? Pregateste-ti uneltele!

Pornind de la ideea ca cel ce pleaca la vanatoare fara pusca, e putin probabil sa manace friptura la cina, ne vine mai usor sa intelegem cam ce anume dorea sa transmita Confucius, cand afirma ca „succesul unei actiuni depinde de temeinicia cu care am pregatit-o”.

Uneori, chiar si cu toata pregatirea, putem s-o dam in bara, dar macar stim ca am facut tot ceea ce era cu putinta ca sa nu inregistram un esec.

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

5.Cine nu munceste nu greseste

Cel putin in teorie, pentru ca in viata reala, deseori se intampla ca si cei ce nu fac nimic sa greseasca, ba chiar mai abitir decat ceilalti, tocmai prin faptul ca stau cu mainile in san.

In orice caz, Confucius spunea ca „nu e nimic rau in faptul ca am comis o greseala, atata vreme cat n-o repetam”, indemnandu-ne sa nu permitem erorilor sa ne ruineze proiectele de viitor.

Asadar sa invatam din greseli si sa facem mereu altele!

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

6.Ai grija ce faci la nervi

Gandeste-te bine inainte sa te lasi prada furiei – consecintele faptelor tale te-ar putea calma instantaneu” – ne invita Confucius cu intelepciune.

Unii sunt de alta parere: „Pastreaza-ti calmul si… cheama-l pe Batman”.

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

7.Regleaza-ti tirul

Cand nu reusim sa atingem un obiectiv, nu schimbam obiectivul, ci reglam tirul” – spune un alt aforism confucian.

Si dupa reglari repetate ale tirului, atunci cand am ciuruit tot ce se putea in jurul obiectivului, nu ne mai ramane decat sa nadajduim ca n-am decalibrat arma din pricina folosintei intense, sau poate ca ar fi cazul sa ne luam o arma cu luneta, din acelea care, evident, nu existau pe vremea lui Confucius.

 

8.Niciodata nu le stii pe toate

Invata de la oricine, fie el escroc sau sfant” – iata o alta invatatura plina de intelepciune, atata vreme cat pricepem ca numai o parte din cele invatate se pun in aplicare. Cealalta parte se numeste „cultura generala”.

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

9.Ori tot, ori nimic

Se pare ca, in viata sa de toate zilele, Confucius nu era genul care se multumeste cu jumatati de masura: „Orice te-ai apuca sa faci, fa cu profunda daruire, altminteri e mai bine sa nu te amesteci in chestiunea respectiva”.

Daca ar fi sa socotim dupa cati indivizi isi vara nasul acolo unde nu le fierbe oala, s-ar putea spune ca „a face ceva cu daruire” este un concept destul de abstract pentru multa lume.

Totusi, o sumedenie de oameni nu cunosc prea bine filozofia lui Confucius, asadar scuzele nu lipsesc…

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

 

10.Bonus-povestioara:

„Odata, o doamna din lumea buna, l-a vizitat pe Confucius, dornica sa obtina un raspuns adecvat, la o chestiune care o macina de mai multa vreme:

–          Confucius, spune-mi rogu-te, de ce o femeie cu mai multi amanti este dispretuita in societate, in timp ce, daca un barbat are o mutime de iubite, pare lucru firesc?

Confucius nu se grabi sa raspunda, ci apuca usor, cu o miscare de o eleganta desavarsita, ceainicul de portelan, apoi turna ceai in sase cescute gratioase.

–          Spune-mi, frumoasa doamna, ti se pare firesc modul in care am turnat ceaiul in cele sase cescute?

–          Desigur, raspunse femeia, absolut firesc.

Dar cum ar fi daca as incerca sa torn o cescuta de ceai in sase ceainice?…”

Cum ne a cucerit Confucius: 10 argumente (semi) filozofice

Sursa: yupi.md

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page