DiverseImportant

DIVERSE | Unde NU mai poti incheia asigurari? Sapte brokeri au fost sanctionati recent de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat recent sapte brokeri de asigurari cu interzicerea temporara a activitatii, se mentioneaza intr-o serie de documente publicate in Monitorul Oficial. Acest lucru vine in contextul in care autoritatea le-a mai retras in acest an autorizatiile de functionare altor societati.

Autoritatea de Supraveghere Financiara le-a interzis temporar unor bokeri de asigurari sa isi desfasoare activitatea, deciziile de sanctionare fiind publicate recent in Monitorul Oficial.

Mai exact este vorba despre urmatoarele societati:

  • AMG Broker de Asigurare (Decizia ASF nr. 209/2014 din Monitorul Oficial nr. 429 din 12 iunie 2014),
  • Savulescu Broker de Asigurare (Decizia ASF nr. 211/2014 din Monitorul Oficial nr. 429 din 12 iunie 2014),
  • SL-Team Asig Broker de Asigurare-Reasigurare (Decizia ASF nr. 212/2014 din Monitorul Oficial nr. 432 din 13 iunie 2014),
  • “Lowe Asisgroup Broker de Asigurare” (Decizia ASF nr. 214/2014 din Monitorul Oficial nr. 432 din 13 iunie 2014),
  • D’Expert Broker de Asigurare Reasigurare (Decizia ASF nr. 208/2014 din Monitorul Oficial nr. 433 din 13 iunie 2014),
  • Executiv Broker de Asigurare (Decizia ASF nr. 210/2014 din Monitorul Oficial nr. 433 din 13 iunie 2014),
  • Sure Invest Company – Broker de Asigurare (Decizia ASF nr. 213/2014 din Monitorul Oficial nr. 433 din 13 iunie 2014).

Acesti brokeri au fost sanctionati pentru ca nu au au transmis catre ASF raportarile aferente trimestrelor III si IV 2013, in format letric si electronic. Mai departe societatile sunt obligate sa transmita catre ASF raportarile insotite de balanta de verificare aferenta ultimei luni anterior inchise, precum si de situatia detaliata a primelor de asigurare incasate in contul asiguratorilor, conform balantei transmise, si a decontarilor la zi efectuate cu asiguratorii, se mentioneaza in actele normative publicate in Monitorul Oficial.

Alti 17 brokeri si-au pierdut anul acesta dreptul de functionare

Pe langa societatile mentionate anterior, ASF a mai sanctionat in acest an alti brokeri de asigurare.

Astfel, conform actelor din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 368 din 20 mai 2014, ASF a sanctionat societatile Peia Group Broker de Asigurare si Sales Group Broker de Asigurare cu interzicerea temporara a activitatii, din cauza faptului ca aceste firme nu au sediu social.

De asemenea, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 371 din 20 mai 2014 au fost publicate o serie de decizii ale ASF prin care au fost sanctionate cu interzicerea temporara a activitatii alti patru bokeri de asigurare. Este vorba despre: Cavi Broker de Asigurare, Onest Asig Broker de Asigurare, Servibrok Broker de Asigurare si Insurance Broker de Asigurare.

In plus, si societatea Broker Asig – Broker de Asigurare a fost sanctionata de ASF cu interzicerea temporara a activitatii, prin Decizia nr. 174/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 21 mai 2014.

ASF a mai hotarat in acest an sanctionarea altor zece brokeri de asigurari.

Potrivit Deciziei ASF nr. 83/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 256 din 9 aprilie 2014, ASF a sanctionat societatea Eurorisk Broker de Asigurare cu interzicerea temporara a activitatii, din cauza unor nereguli descoperite in urma unui control efectuat in ianuarie.

Mai exact, autoritatea a constatat ca brokerul nu avea conducator executiv si nici nu detinea o polita de asigurare de raspundere civila profesionala.

De asemenea, ASF a interzis temporar activitatea societatilor Victoria Broker si Mold Expert Broker de Asigurare-Reasigurare (prin Decizia nr. 85/2014 si respectiv prin Decizia nr. 86/2014, publicate tot in Monitorul Oficial nr. 256, din 9 aprilie 2014), pentru ca acestea nu au sediu social destinat desfasurarii activitatii pentru care au fost autorizate, la care sa fie prezent un angajat, in cadrul programului zilnic de lucru.

Nici societatea MBI MarketingBeratung and Insurance Broker nu mai poate incheia polite de asigurari, dupa ce ASF i-a interzis temporar activitatea prin Decizia nr. 89/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 256 din 9 aprilie 2014.

ASF a luat aceasta decizie, pentru ca in urma controlului efectuat in decembrie 2013 a constatat ca brokerul nu a avut un conducator executiv intre 2 septembrie si 11 decembrie 2013

Autoritatea a hotarat sa retraga si autorizatia de functionare a societatii SIC Asigurari Broker de Asigurare, prin Decizia nr. 87/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 256 din 9 aprilie 2014, din cauza faptului ca aceasta nu are sediu social pentru desfasurarea activitatii.

In plus, in luna martie ASF a retras autorizatiile de functionare a societatilor Pannon Safe Broker de Asigurare si Shanti Do Broker de Asigurare si a aprobat cererea ISPO Broker de Asigurare, privind suspendarea activitatii pe o perioada de trei ani.

Totodata, din luna februarie, alti doi brokeri nu mai intermediaza contracte de asigurare. Este vorba despre InterasigBroker de Asigurare si Union First Insurance Brokers, carora le-au fost retrase autorizatiile de functionare la cererea lor.

Firmele suspendate nu mai pot incheia asigurari

Conform ASF, pe toata perioada de interzicere temporara a exercitarii activitatii de intermediere, brokerii de asigurare nu pot:

  • desfasura activitati de negociere si incheiere de noi contracte de asigurare pentru persoanele fizice sau juridice,
  • acorda asistenta pe durata derularii contractelor in curs ori in legatura cu regularizarea daunelor,
  • desfasura oricare operatiuni specifice brokerilor de asigurare.

Brokerii au obligatia sa-si informeze clientii sai cu privire la interzicerea temporara a exercitarii activitatii de intermediere in asigurari, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data primirii deciziei autoritatii, pentru efectuarea platii ratelor scadente la contractele in curs de derulare direct la asigurator, ramanand direct raspunzatori pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin contractele in vigoare.

Impotriva deciziilor primite, brokerii pot depune plangere prealabila adresata Autoritatii de Supraveghere Financiara, in termen de 30 de zile de la data comunicarii si pot sesiza Curtea de Apel Bucuresti in termen de 6 luni.

Sursa: www.avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page