ImportantStiri

NATIONAL | A trecut o săptămână de când s-a descoperit că supraacciza introdusă cu atâta scandal la 1 aprilie, n-a adus niciun leu la bugetul autostrăzilor. Ba dimpotrivă!

A trecut o săptămână de când s-a descoperit că supraacciza introdusă cu atâta scandal la 1 aprilie n-a adus niciun leu la bugetul autostrăzilor. Ba chiar dimpotrivă. O săptămână în care premierul Ponta, suprainteligentul Șova și fetița cu “appciza” de la Finanțe n-au adus niciun comentariu, nicio lămurire, nimic pe subiect.

Fenomenul este simplu ca “bună ziua, de zece lei, vă rog!”: de când s-a scumpit carburantul, noi am continuat să udăm cât de cât constant fundul rezervorului cu niște zeamă, dar marii transportatori au preferat să-și alimenteze TIR-urile, camioanele sau autocarele în țările vecine. De aici, scăderea volumului de vânzări cu 16,2% în mai, de exemplu. Bine-bine, veți zice, dar Guvernul le-a promis “transportatorilor” că vor primi înapoi 4 eurocenți din cei 7, cât este celebra supraacciză. Da, a promis Guvernul, că nu-l doare gura, dar de la promisiune și până la emiterea normelor metodologice e un drum ca de la pământ la Lună via centura Bucureștiului.

Exact: în două luni, specialiștii noștri de la Finanțe n-au reușit să închidă puțin solitaire-ul și să pună normele alea pe hârtie. Da’ poate nici n-au vrut. Sau li s-a zis să nu vrea. N-ar fi exclus ca cineva, undeva să se gândească așa: “Ia să-i păcălim noi puțin p-ăștia, îi lăsăm câteva luni să bage pe încredere și după aia îi aburim cu normele de returnare până uită sau renunță de bunăvoie, și rămânem cu miliardele la buget. Da’ le facem autostrăzi, dă-i încolo de nerecunoscători!”. Cum ar veni, au crezut că s-a-ntâlnit hoțu’ cu prostu’. Doar că prostu’ n-a halit-o. A mers și și-a umplut tancul cu motorină de la unguri.

Ca să vezi până unde merge prosteala ăstora din Guvern, iată cu câtă seninătate explica Dan Șova, la Realitatea TV, pe 2 aprilie, metodologia de returnare: “Rambursarea din 7 eurocenți a 4 eurocenți pentru cei care vin cu factura: îi dăm în cont înapoi (…) Ești firmă, ai mașină, ai pus benzină, ai venit și ți-o dăm înapoi!”. Pe gură a fost ușor. Pe hârtie, în Monitorul Oficial, a fost imposibil. În acest timp, TIR-urile continuă să alimenteze în Ungaria, mărind gaura din buget.

Când s-a băgat “apciza”, Victor Ponta anunța că statul va încasa de pe urma ei 600 milioane de euro pe an. Iar Dan Șova îl completa: “Din acciza suplimentară la carburanți se pot construi 697 de kilometri de autostradă”. Dimensiunea temporală a acestei din urmă profeții a rămas în aer, dar oricum nu mai contează. După primele două luni rezultatul financiar este negativ, iar autorii tac mâlc. Și ca să nu spuneți că am pus un titlu înșelător, atâta mai adaug: nu doar că n-a construit niciun centimetru de autostradă, dar logic ar fi ca Șova să meargă acum cu un picamăr și să distrugă câteva zeci de kilometri de drum, nu?

Sursa: www.kmkz.ro/opinii/editorial/cati-kilometri-de-autostrada-a-construit-dan-sova-din-supraacciza-la-carburant/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page