Economisirea banilor nu este o întreprindere ușoară, ci necesită o abilitate aparte, disciplină și eforturi constante – calități amenințate totuși, în permanență, de riscuri la care nu ne așteptam.
Chiar și atunci când chestiunea este tratată cu maximă responsabilitate, exista posibilitatea comiterii unor greșeli, care pot fi eliminate numai apelând la sfaturile specialiștilor în materie.
Iată, în cele ce urmează, cinci astfel de erori frecvente, dezvăluite de portalul Lifehacker.ru, într-un amplu material, menit să ne ajute la evitarea obstacolelor care ne împiedică să facem economii, grație recomandărilor unui expert în materie: David Blaylock.
1. Ce se-ntâmplă când pui de-o parte doar ce rămâne
Multe persoane decid să pună ceva bănuți de-o parte, după ce achită toate facturile curente, dar se pare că nu e tocmai o metodă eficientă, dacă nu stabilim clar destinația economiilor. Știind că dispunem de un „fond de rezervă” suntem tentați să-l accesăm pentru tot felul de fleacuri, risipindu-ne astfel resursele în mod repetat. Stabilind însă o suma fixă, la începutul fiecarei luni, ca o obligație de plată oarecare și acumulând-o de pildă pe un card de economii asemenea unei rate, după o bună bucată de vreme, vom fi surprinși de suma totală acumulată.
2. Instrumente de economisit, mai greu de accesat
Cardul de economii nu este o idee rea, dar fiind tot timpul la îndemână, suntem ispitiți să-l utilizam cu ușurință, de îndată ce ni se ivește ocazia. Motiv pentru care Blaylock ne recomandă alternativa contului curent de economii – un instrument mai greu de accesat, deci mai puțin vulnerabil la atacurile de tip „am chef să cumpăr”.
3. Nu se păstrează toate ouale în același coș
Pentru cei ce își pot permite să lucreze cu mai multe bănci în paralel, specialistul semnalează că ar fi indicat să se dețină câte un cont de economii la fiecare astfel de instituție financiară – pe de o parte, pentru a ne proteja economiile în cazul în care structura respectivă s-ar confrunta cu probleme-surpriză, iar pe de altă parte, pentru a ne auto-stimula dorința de continuare a proiectului de economisire, prin tabloul obținerii de rezultate multiple.
4. Formula „din când în când”, ucide proiectul încă din fașă
A strânge ceva bani albi pentru zile negre, presupune consecvență și hotărâre – ideea că, din când în când, atunci când reușim să punem mâna pe o sumă frumușică, am folosi-o în acest scop, e iluzorie – mereu apare o urgență, un amic sau o rudă care nu poate fi refuzată, o nuntă, un botez, sau alte astfel de motive întemeiate, cărora le dăm prioritate.
5. Economisirea nu trebuie să devină o obsesie
Nu e rău să demarăm proiectul economisirii unor sume pentru eventuale situații de criză, sau pur și simplu pentru vremea când nu vom fi trecuți de floarea vârstei, dar acest lucru nu trebuie să se transforme într-o obsesie.
Micile plăceri care ne condimentează viața sunt mai importante decât par, pentru a ne menține în formă și a putea munci și pune de-o parte câte ceva în fiecare lună.
Distracția, din când în când, ne ajută să ne destindem, să ne eliberăm de presiunea stresului și să ne urmăm proiectul cu entuziasm.
Așadar, mult succes la economii!
Sursa: yupi.md