Sport

SPORT | Corespondenţă de la Roland Garros. Halep, văzută de un antrenor român stabilit în SUA: “Îmi aduce aminte de Clijsters”

Iulian Vespan este singurul antrenor român care este prezent la Roland Garros şi care pregăteşte o jucătoare din afara ţării. Interesant, fostul antrenor al lui Adrian Voinea, sfertfinalist la turneul parizian, s-a aflat în loja Alisei Kleybanova, adversara Simonei din primul tur, cei doi având o colaborare de câţiva ani buni. Cum s-a văzut meciul din tabăra adversă? “Simona mi s-a părut puţin tensionată, dar a fost normal, a fost primul meci la un turneu de Grand Slam, toţi se aşteaptă ca ea să facă rezultat. Nu este uşor să joci la acest nivel, este foarte greu să fii în primele din lume, dar şi mai dificil să te menţii. Toată lumea se aşteaptă la multe lucruri din partea ei, are presiune acum şi prin faptul că poate câştiga Roland Garros-ul. Şi aşa şi este, poate obţine trofeul, acum că a plecat şi Serena Williams”, a comentat Iulian Vespan.

Kleybanova şi-a schimbat racheta înainte de meci

Antrenorul Alisei Kleybanova a precizat că eleva lui nu a pierdut nicio partidă în carieră atât de clar, precum cea din debutul turneului de la Roland Garros, cu Simona Halep (scor 6-0, 6-2): ” La un moment dat îi era să nu se facă de ruşine. Era în teren, dar şi-ar fi dorit să fie deja în vestiar”. Vespan a detaliat însă şi motivul pentru care Kleybanova nu a avut nicio reacţie în faţa reprezentantei ţării noastre: “Alisa are probleme cu umărul de vreo două luni. A început să fie tot mai dureros, astfel că înainte de meci am decis să încercăm alte corzi la rachetă. Sinteticul nu prea o ajută, este foarte rigid, iar mingea nu-i prea pleacă, astfel că am pus corzile Mats. Era puţin alarmată, dar constrânsă să facă ceva pentru a avea o şansă cu Simona. La antrenament, plouând tot timpul, a jucat foarte puţin cu aceste corzi. În plus, în timpul meciului a avut foarte mult stres, Alisa evolua pentru prima dată după trei ani la Roland Garros, aici s-a întâmplat să afle şi că are cancer (n.r. jucătoarea din Rusia a fost diagnosticată cu cancer la gât înainte de ediţia 2011). Jucând şi pe Central a fost foarte emotivă, s-a blocat. S-a dus pe teren, n-au ajutat-o nici corzile, a avut cu totul altă rachetă faţă de cea cu care era ea obişnuită. Nu a controlat mingile deloc”.

Clijsters a lucrat şi ea cu Wim Fissette

Atunci când îi face o caracterizare Simonei Halep, Iulian Vespan o compară cu un fost număr unu mondial, întâmplător sau nu elevă în trecut a belgianului Wim Fissette. “Simona este deja o jucătoare completă, îmi aduce aminte de Clijsters. Unul dintre punctele ei forte este partea mentală. Stă foarte bine la acest capitol şi este mult mai isteaţă decât alte fete. Din punct de vedere emotiv, fetele sunt mai oscilante, acum plâng, peste cinci minute poate intervine frica…. Halep este însă destul de tare la mental când trebuie, de multe ori face diferenţa doar cu aşa ceva”, a afirmat antrenorul român. Acesta a mai remarcat două aspecte: faptul că Halep are un mare merit că a reuşit să pătrundă în clubul celor mai bune cinci jucătoare din lume în condiţiile în care nivelul este mai ridicat faţă de acum 5 ani şi a indicat persoana care a avut un rol important în ascesiunea ei: “Nimeni nu vorbeşte despre Tomai Firicel, antrenorul care a muncit cu ea înainte. De atunci am văzut schimbarea Simonei”.

Sursa: prosport.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page