Sanatate

SANATATE | Totul despre terapia cu sucuri naturale proaspete

De ceva vreme, sucurile proaspete din fructe și legume sunt la mare căutare. Știu și de ce, pentru că sunt gustoase, sănătoase, arată bine, miros frumos, etc.

Terapia cu sucuri proaspete are ca principiu susținerea nutriției optime prin asigurarea nutrienților care luptă cu bolile care au apărut din cauza deficiențelor sau a toxicității. Consumând sucuri de fructe zilnic, va fi mult mai ușor să atingi aportul zilnic minim de 5 fructe și legume.

Dacă sunt preparate din alimentele potrivite, sucurile pot deveni adevărate licori-medicament, în funcție de afecțiunea pe care o are consumatorul. Acest lucru poate fi posibil datorită antioxidanților, vitaminelor, mineralelor, oligoelementelor, enzimelor și zaharurilor naturale conținute de legume și fructe. În plus, sucurile conțin din abundență elemente alcaline care ajută la normalizarea echilibrului acido-bazic din sânge și țesuturi.

Trebuie să reții faptul că toate sucurile trebuie preparate cu blenderul, nu cu storcătorul. Astfel, nu vei pierde nutrienții și fibrele care se găsesc în coaja și pulpa alimentelor. Acești nutrienți ajung repede în sânge deoarece lichidele sunt digerate mai repede decât alimentele solide. Astfel, organismului îi rămâne mai multă energie pentru a se focusa pe vindecarea și repararea celulelor cu ajutorul nutrienților ușor digerați (gândiți-vă câtă efort depune pentru a digera mesele bogate în grăsimi nesănătoase).

Sucurile naturale pot fi împărțite în 6 categorii:

  • dulci: prune uscate, stafide, struguri
  • sub-acide: mere, prune, pere, piersici, papaya, caise, cireșe
  • acide: portocale, mandarine, lămâie, grepfrut, căpșuni, ananas
  • din legume considerate fructe: roșii, castraveți
  • din legume cu frunze verzi: varză, țelină, salată verde, spanac, pătrunjel, năsturel
  • din legume rădăcinoase: sfeclă roșie, morcov, ceapă, cartofi, ridichi

În mare, sucurile de fructe elimină toxinele din organism, în timp ce sucurile de legume ajută sistemul nervos, eliminând toxinele într-un mod mai blând. În general, din cauza acțiunilor lor diferite, fructele nu trebuie amestecate cu legumele în prepararea sucurilor.

Reguli generale de amestecare (suportă anumite excepții):

  • fructele sub-acide se combină cu fructele acide și dulci
  • fructele acide se combină cu fructele sub-acide și cu legumele considerate fructe
  • legumele considerate fructe se combină cu fructele acide și cu legumele cu frunze verzi
  • legumele cu frunze verzi se combină cu legumele considerate fructe și cu legumele rădăcinoase
  • legumele rădăcinoase se combină doar cu legumele cu frunze verzi

Iată alimentele pe care le poți folosi în funcție de afecțiunea pe care o ai:

  • Aciditate: struguri, portocală, banană, mere, morcov, spanac;
  • Acnee: struguri, pere, prune, stafide, roșii, castravete, morcovi, cartofi, spanac;
  • Afecțiuni ale vezicii urinare: mere, caise, lămâie, morcov, țelină, afine, castravete, pătrunjel, năsturel;
  • Alergii: caise, struguri, morcovi, sfeclă roșie, spanac;
  • Amigdalită: caise, lămâie, portocală, grepfrut, ananas, morcovi, spanac, ridichi;
  • Anemie: caise, banane, prune, căpșuni, struguri roșii, sfeclă roșie, țelină, morcov, spanac;
  • Arterioscleroză: grepfrut, ananas, lămâie, țelină, morcov, salată verde, spanac;
  • Artrită: vișine, ananas, mere acre, lămâie, grepfrut, castravete, sfeclă roșie, morcov, salată verde, spanac;
  • Astm: caise, lămâie, ananas, piersici, morcovi, ridichi, țelină;
  • Boli de inimă: struguri roșii, banane, lămâie, stafide, castravete, morcov, sfeclă, spanac;
  • Boli hepatice: lămâie, papaya, pere, struguri, morcovi, afine, spanac, roșii, sfeclă, castravete;
  • Bronșită: caise, lămâie, ananas, piersici, roșii, morcovi, ceapă, căpșuni, spanac;
  • Cancer: sfeclă roșie, morcov, mere, lămâie;
  • Cistită: mere, caise, lămâie, morcov, țelină, afine, castravete, pătrunjel, măcriș;
  • Colită: mere, caise, pere, piersici, ananas, papaya, morcovi, sfeclă roșie, castravete, spanac;
  • Constipație: mere, banane, pere, struguri, lămâie, stafide, morcov, sfeclă roșie, spanac, năsturel;
  • Diabet zaharat: fructe citrice, morcovi, țelină, salata verde, spanac;
  • Diaree: papaya, lămâie, ananas, morcov, țelină;
  • Dureri de cap: struguri, lămâie, stafide, morcov, salată verde, spanac;
  • Durere în gât: caise, struguri, lămâie, ananas, stafide, prune, roșii, morcov, pătrunjel;
  • Eczeme: struguri roșii, morcovi, spanac, castravete, sfeclă roșie;
  • Epilepsie: struguri roșii, smochine, morcov, țelină, spanac;
  • Gripă: caise, portocală, lămâie, grepfrut, ananas, stafide, morcov, ceapă, spanac;
  • Gută: cireșe, vișine, ananas, roșii, castraveți, sfeclă roșie, morcov, țelină, spanac;
  • Halenă: mere, grepfrut, lămâie, ananas, stafide, roșii, morcovi, țelină, spanac;
  • Hemoroizi: lămâie, portocală, papaya, ananas, morcovi, spanac, nap, măcriș;
  • Hipertensiune arterială: struguri, banane, portocală, stafide, castravete, morcov, sfeclă roșie;
  • Icter: lămâie, papaya, pere, struguri, morcovi, afine, spanac, roșii, sfeclă, castravete;
  • Insomnie: mere, banane, morcovi, țelină, cireșe, struguri, lămâie, salată verde, roșii
  • Nevrită: portocală, ananas, mere, morcov, sfeclă roșie;
  • Obezitate: lămâie, grepfrut, portocală, cireșe, ananas, papaya, roșii, sfeclă roșie, varză, salată verde, spanac, morcov;
  • Pleurezie: mere, morcov, afine, struguri, lămâie, limetă, ceapă, portocală, papaya, ananas, ridichi, spanac, căpșuni, mandarine, roșii;
  • Pneumonie: kiwi, mandarine, portocală, mere, papaya, ananas, usturoi, ridichi, struguri, morcovi, avocado, roșii;
  • Prostată: mere, caise, lămâie, morcov, țelină, afine, castravete, pătrunjel, năsturel, sparanghel, salată, spanac;
  • Psoriazis: struguri, caise, lămâie, morcov, sfeclă, castravete;
  • Răceli: lămâie, portocală, grepfrut, ananas, stafide, morcov, ceapă, țelină, spanac;
  • Reumatism: struguri, portocală, lămâie, grepfrut, roșii, castravete, sfeclă roșie, morcov, spanac;
  • Simptomele menopauzei: caise, banane, lămâie, papaya, prune, căpșuni, struguri roșii, sfeclă roșie, țelină, morcov, roșii, spanac;
  • Sinusuri: caise, lămâie, roșii, morcovi, ceapă, ridichi;
  • Tulburări oculare: caise, fructe de pădure, stafide, roșii, morcovi, țelină, pătrunjel, spanac;
  • Tulburări menstruale: struguri, prune, cireșe, spanac, salată verde, napi, sfeclă roșie;
  • Tulburări renale: mere, portocală, lămâie, castravete, morcovi, țelină, pătrunjel, sfeclă roșie;
  • Ulcer gastric: caise, struguri, varză, morcovi;
  • Varice: struguri, portocală, stafide, prune, roșii, morcovi, sfeclă roșie, năsturel.

Pentru a obține un gust și mai bun, poți folosi și condimente precum curcumă, piper negru, ardei iute, chimen, scorțișoară, ghimbir, busuioc, oregano, cimbru, coriandru, fenicul, pătrunjel, mărar dar și lapte de cocos, miere de albine și oțet de mere.

Indicații și precauții:

  • alimentele din care se prepară sucurile trebuie să fie proaspete
  • când începi o terapie cu sucuri, bea un suc (250 ml.) la fiecare 3 ore
  • sucurile se beau imediat după preparare
  • dacă sunt prea dulci, se diluează cu apă plată (50:50)
  • sucurile nu sunt recomandate diabeticilor
  • terapia cu sucuri este complementară și nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicamentoase sau alimentația variată

Sursa: fitness-nutritie.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page