Liga 1Sport

SPORT | Liga I va avea doar 14 echipe din sezonul 2015/16

Sistemul competiţional al Ligii I se va modifica, începând cu sezonul 2015/16.

Marţi, membrii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal au votat, în unanimitate, propunerea schimbării sistemului competiţional al Ligii I.

Astfel, din sezonul 2015/16, primul eşalon va fi format din doar 14 echipe şi se va disputa cu sistem play-off şi play-out.

Propunerea urmează să fie discutată şi în cadrul Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, însă aprobarea ei pare a fi doar o formalitate.

„Domnul Burleanu a spus că aşteaptă propunerea Ligii. În Comitetul Executiv va fi discutată această propunere a noastră. Nu pot să fac speculaţii ce va face preşedintele federaţiei”, a declarat preşedintele lui Dinamo, Constantin Anghelache, potrivit Mediafax.

Oficialul echipei din Ştefan cel Mare consideră că modificarea sistemului de disputare a campionatului este o idee bună: „Va fi mai interesant pentru că vor fi mai multe partide şi rezultă tot aceiaşi bani şi, fiind mai puţine echipe, va fi o resursă financiară în plus din drepturile TV. 14 echipe înseamnă o concentrare de valori şi repetarea unor jocuri atractive, cum ar fi Dinamo – Steaua sau Astra – Petrolul. Cu această propunere a fost toată lumea de acord”.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Stelei, Valeriu Argăseală.

„Cu 14 echipe, Liga I va arăta mai bine. E o concentrare a valorilor, un număr mai mare de meciuri decât în prezent şi bani mai mulţi din televizare”, a spus fostul arbitru.

Argăseală a explicat că, la finalul ediţiei 2014-2015, vor retrograda şase echipe, iar după trecerea la noul sistem, din sezonul 2015-2016, două.

Play-off-ul se va disputa între echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1-6, iar play-out-ul între formaţiile clasate pe locurile 7-14.

De asemenea, LPF va propune federaţiei şi schimbarea sistemelor competiţionale din eşaloanele inferioare.

Astfel, liga a II-a ar urma să fie formată dintr-o singură serie, cu de 20 de echipe din care promovează 2 şi retrogradează 4, în timp ce liga a III-a ar avea patru serii a câte 18 echipe din care promovează 4 şi retrogradează 16.

„Şi eu am votat pentru schimbarea numărulu ide echipe în prima ligă. Liga I cu 14 echipe va fi mult mai atractivă. Nu vor mai fi stadioane goale ca până acum. În plus, banii din drepturile de televizare vor fi mai mulţi”, consideră preşedintele clubului FC Botoşani, Cornel Şfaiţer.

Cu toate acestea, votul de la LPF nu a fost bine primit de toată lumea. Printre cei care au atacat decizia Adunării Generale se numără fostul internaţional Florin Pruncea, actualmente preşedinte la CSMS Iaşi.

„La o populaţie de 22 de milioane de locuitori, să ai prima ligă cu doar 14 echipe nu este normal. În condiţiile acestea, vor fi şi mai multe echipe care vor dispărea. Liga I cu 14 echipe este în defavoarea fotbalului românesc. Vor fi din ce în ce mai puţini jucători români şi de pierdut va avea şi echipa naţională”, este de părere Prunea.

Sursa: antena3.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page