ADMINISTRATIE | Prima comună intrată în insolvenţă
– Informaţiile despre derularea procedurii au fost publicate cu mare întârziere în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, meritul revenindu-i administratorului judiciar “CPI Merluşcă Dana Codruţa”, actualmente MK INSOLVENŢĂ SPRL
– Cauza insolvenţei este, conform raportului administratorului judiciar, neonorarea obligaţiilor de finanţare a comunei de cătreGuvern şi Consiliul Judeţean Bacău
– Pentru acoperirea datoriilor de peste 6 milioane lei, comuna Ardeoani a primit de la CJ Bacău “fabuloasă” sumă de 5 lei
La data de 10 ianuarie 2014, Tribunalul Bacău a hotărât deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva Unităţii Administrativ Teritoriale ARDEOANI, judeţul Bacău, numind în calitate de administrator judiciar pe “CPI Merluşcă Dana Codruţa”, actualmente MK INSOLVENŢĂ SPRL (Cod de identificare fiscală RO 23251079 sediul social str. Parcului nr. 6, oraş Comănești, judeţul Bacău, Număr de înscriere în tabloul practicienilor în insolvenţă 1B 2239, tel./fax 0234372058).
Conform informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, aceasta este prima comună din România în cazul căreia a fost pronunţată sentinţa de intrare în insolvenţă, pe rolul unor instanţe din ţară aflându-se în acest moment şi alte solicitări de acest gen, în diverse faze procesuale.
Probabil din cauza ineditului situaţiei, administratorul judiciar numit de instanţă în cazul insolvenţei comunei Ardeoani s-a trezit abia în luna mai să trimită către Registrul Comerţului documentele care, conform legii, trebuie publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, adică după expirarea tuturor termenelor procedurii.
Astfel, Tribunalul Bacău stabilise data de 7 martie 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor avea ca termen de afişare data de 5 aprilie 2014, iar termenul de definitivare a tabelului creanţelor era 5 mai 2014. În schimb, notificarea privind intrarea în insolvenţă a comunei Ardeoani a fost publicată în BPI nr. 9042/13.05.2014, adică după expirarea termenului de definitivare a tabelului creanţelor.
Ce-i drept, notificarea respectivă a fost datată de către administratorul judiciar cu 21 ianuarie 2014, dar nu este vina potenţialilor creditori că există persoane care dorm în papuci, fie că acestea pot fi regăsite la administratorul judiciar sau la Registrul Comerţului. Oricum, în notificarea menţionată administratorul judiciar precizează că “în temeiul art. 89 din OUG 46/2013, creditorii care nu au depus declaraţii de creanţă în termenul stabilit de art. 79 alin. (1) lit. b) nu îşi mai pot executa pretenţiile faţă de o unitate administrativ-teritorială decât după închiderea procedurii“.
Guvernul şi administraţia judeţeană a îngropat comuna Ardeoani în datorii
Conform tabelului preliminar, administratorul judiciar a admis cereri de creanţă în valoare totală de 5.512.837,99 lei, din suma de 6.386.262,04 lei solicitată de către creditori. Din valoarea acceptată,158.220,99 lei sunt creanţe bugetare, diferenţa de 5.354.617 lei reprezentând creanţe chirografare, cel mai important creditor chirografar fiind SC “Conextrust” SA Bacău, cu o creanţă acceptată de 5.265.631,01 lei.
În raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la intrarea în insolvenţă a comunei Ardeoani, se menţionează că, la data de 30 septembrie 2013, aceasta avea datorii totale de 6.158.214 lei. În perioada 2011-2013, datoriile pe termen scurt ale comunei au crescut din cauza neachitării obligaţiilor curente, ca urmare a blocării conturilor comunei de către firma CONEXTRUST SA, prin birou de executor judecătoresc, iar cele pe termen lung se datorează facturării penalităţilor de întârziere cauzate de neplata la scadenţă a facturilor emise de aceeaşi CONEXTRUST SA.
De asemenea, veniturile totale au scăzut vertiginos în anul 2013, pe seama alocării unor sume mai mici de către Consiliul Judeţean şi Direcţia Finanțelor Publice Bacău decât în anii precedenți.
Datoriile către compania CONEXTRUST SA provin din neachitarea facturilor emise de aceasta pentrulucrările de construcţii ale Şcolii generale cu clasele I-VIII Ardeoani. Acest obiectiv de investiţii a fost început în 2009 şi finalizat în 2010 de către câştigătorul licitaţiei, CONEXTRUST SA Bacău. În 2010 şi 2011 Ministerul Educaţiei şi Cercetării a achitat câteva facturi, ulterior nemaifiind alocată nicio sumă. Prin procedura de executare silită, CONEXTRUST SA a primit 544.623 lei, bani care reprezintă veniturile proprii ale comunei pe doi ani.
Ulterior, şi Consiliul Judeţean Bacău şi-a luat mâna de pe comuna Ardeoani, fiind antologic gestul administraţiei judeţene de a aloca, în octombrie 2013, suma de 5 lei comunei Ardeoani, din bugetul total de 3 milioane de lei disponibil pentru achitarea datoriilor comunelor din judeţ., deşi datoriile comunei Ardeoani reprezentau 90% din totalul arieratelor judeţului Bacău…
Preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău este PSD-istul Dragoş Benea, iar primar în comuna Ardeoani este PDL-istul Victor Diaconu…
Sursa: antitepari.ro