Aveau “combinatii” in toate judetele Moldovei, Iasi, Neamt, Suceava, Botosani, dar si in celelalte zone ale tarii • S-au completat sute de documente false pentru a fura milioane de euro din bani publici • Intr-un singur document confidential este descrisa o frauda de 14 milioane de euro
S-ar putea spune ca este unul dintre cele mai mari dosare de frauda instrumentate in ultimii doi ani in judetul Iasi. O caracatita de firme care activa atat in judetul Iasi, cat si in celelalte judete ale Moldovei a facut o gaura de zeci de milioane de euro in bugetul statului.
Intr-un document confidential se arata ca aceasta caracatita de firme ar fi inselat statul prin fabricarea unor documente false, astfel incat sa se sustraga de la plata TVA, a impozitului pe profit, precum si ale contributiilor sociale. Una din firmele implicate se numeste Lemuria Fabtrade SRL si are doua puncte principale de lucru unul in Pascani, iar celalalt in comuna Raucesti, judetul Neamt. Firma are ca obiect de activitate “fabricarea caramizilor, tiglelor si a altor produse pentru constructii”, dar in ultimii ani a inregistrat cele mai mari profituri din comercializarea materialelor de constructii. In urma primelor verificari efectuate de inspectorii specializati in combaterea fraudelor fiscale s-a stabilit ca in jurul acestei societati comerciale s-a creat o caracatita de firme care au prejudiciat statul cu peste 63 milioane de lei.
“Prejudiciul cauzat prin neplata TVA se ridica la 27.347.400 de lei rezultat din neacordarea dreptului de deducere in urma unor achizitii efectuate de la diversi furnizori. A existat suspiciunea ca aceste achizitiile nu au fost reale. Suspiciunile au fost confirmate dupa ce am verificat si firmele de la care ar fi fost facute presupusele achizitii”, se arata intr-unul din documentele de control.
De asemenea, s-a mai constatat ca administratorii firmei au incercat sa se sustraga de la plata impozitului pe profit inregistrand abuziv in contabilitatea firmelor pe care le controlau o serie de cheltuieli nereale. S-a ajuns pana acolo incat cei implicati au incercat sa deduca din veniturile firmelor o serie de cheltuieli legate de masinile si gospodariile personale. Pentru diminuarea sumelor supuse impozitarii s-au inregistrat cheltuieli fictive cu consumul de carburanti, reparatii de autovehicule care nu s-au efectuat si asa mai departe.
“Cu privire la impozitul pe profit, frauda constatata se ridica la 18,8 milioane de lei. Operatiunile supuse controlului au inceput in anul 2011 si s-au finalizat pe data de 31 decembrie 2012. S-au inregistrat cheltuieli aferente cu aprovizionarea, cu carburanti si lubrifianti, nejustificate in consum de reprezentantii societatii, cu documente legale. S-au efectuat cheltuieli nejustificate cu piesele de schimb si reparatii pentru autovehicule. S-au operat cheltuieli cu prime de asigurare si servicii bancare adiacente pentru autovehicule luate de societate in leasing financiar care nu au fost utilizate in interesul persoanei juridice, ci a unor persoane fizice”, mai arata documentul de control.
In plus, administratorii firmei au inregistrat cheltuieli de zeci de miliarde de lei cu achizitionarea unor materiale de constructii. In realitate, aceste achizitii nu au fost efectuate niciodata.
Pentru sumele neachitate (TVA si impozit pe profit) s-au calculat si penalitati si potrivit primelor estimari frauda calculata la circa 14 milioane de euro. Jaful este mult mai mare deoarece s-a constatat ca firma Lemuria Fabtrade este doar una din cele 20 de firme implicate intr-o retea uriasa de evaziune si spalare de bani. Ancheta este coordonata de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Deva care au apelat si la politistii din judetele Iasi, Neamt, Botosani si Suceava pentru derularea cercetarilor.
Printre cei anchetati se numara doi afaceristi din Neamt: Neculai Chiper si Neculai Desmierdatu, acesta din urma fiind cel care controla firmele cu puncte de lucru in judetul Iasi. Anul trecut, la locuintele si firmele detinute de acestia in judetele mentionate, au fost facute mai multe perchezitii, acestia fiind acuzati printre altele si de spalare de bani. “Unul dintre învinuiti detine o firma de comert cu materiale de constructii si celalalt este asociat în doua firme, dar controleaza direct sau prin interpusi mai multe societati la Târgu Neamt. Prin intermediul firmelor au creat, împreuna cu învinuitii de la Hunedoara, un circuit fictiv de facturare succesiva a unor marfuri în asa fel încât la ultima societate din lant, respectiv firma învinuitilor din Hunedoara, produsele ajungeau la suprapreturi si se ajungea la deducerea ilegala a TVA-ului. Din datele de pâna acum, reiese ca în perioada 2012 – iunie 2013 s-a produs un prejudiciu la bugetul de stat de 14,4 milioane de lei noi”, se arata intr-un comunicat de presa remis de DIICOT Hunedoara in iunie 2013.
Sursa: www.bzi.ro