ImportantLocal

LOCAL | A fost coleg cu un sfânt! Un bătrân din Botoşani l-a cunoscut în primii ani de şcoală pe Ioan Iacob Hozevitul

Ajuns la venerabila vârstă de 103 ani, Vasile Adascălului, din Botoşani, este poate singurul om rămas pe pământ care se poate mândri că a cunoscut un sfânt. Bătrânului i-a fost coleg în primii ani de şcoală Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Vasile Adascălului, fost cântăreţ bisericesc, şi-a dedicat îndelungata- i viaţă credinţei, familiei şi ţării şi păstrează într-un loc aparte în suflet amintirile cu consăteanul său, cel care în anul 1992, la 32 de ani de la moartea sa, a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română. L-a cunoscut pe Ilie Iacob, aşa cum era numele lumesc al sfântului, pe când învăţa la şcoala din Lipcani.

“Mama lui a murit când avea doar şase luni şi apoi a rămas orfan şi de tată. A fost crescut de bunica sa”, îşi aminteşte Vasile despre colegul lui devenit sfânt.

Întâmplarea a făcut ca mai apoi omul să se şi înrudească cu sfântul, prăznuit de românii ortodocşi pe 5 august: Aglaia, soţia bătrânului, a fost verişoara lui Ilie Iacob.

În 1987, Vasile şi nevasta lui au mers chiar în pelerinaj la Ierusalim, unde se află mormântul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul.

Decedat în 1960, la vârsta de 47 de ani, părintele a fost dezgropat după două decenii, aşa cum este tradiţia locului, moment în care s-a constatat cu stupoare că trupul său nu putrezise, rămânând intact.

Sursa: www.libertatea.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page