ImportantSanatate

NATIONAL | Medicii nu văd asta cu ochi buni. N-ai să crezi ce propuneri au pacientele când ajung în cabinet

Medicii de specialitate s-au obisnuit cu astfel de paciente care fac parte din categoria celor intelectuale. Sunt directe si considera ca numai in acest mod pot sa-si atinga scopul.Medicii sunt bucurosi sa le ajute si doar banuiesc care este motivul ce le indeamna sa procedeze in acest mod.

Medicii de specialitate constata cu ingrijorare de la un an la altul o scadere a natalitatii. Daca pana in 2012 se inregistrau 1.800 de nasteri anual laMaternitatea Elena Doamna din Iasi, in ultimii doi ani nu s-au nascut mai mult de 1.500 de copii/an.

“Eu cred ca rata natalitatii a scazut in ultimii ani din cauza crizei financiare si a scaderii nivelului de trai al populatiei. Imediat dupa 1989 au fost ani de zile in care s-a inregistrat o crestere a ratei natalitatii, dar cam de doi ani aceasta este in scadere. Din pacate, noi, medicii obstetricieni, nu avem un buletin de statistica in aceasta privinta. Noi, medicii, nu primim aceastastatistica. Din datele pe care le avem in maternitate clar se observa o scadere a natalitatii. O mare parte a cuplurilor nu isi permit din punct de vedere financiar sa aiba un copil. Chiar daca isi doresc un copil, sunt impiedicati de veniturile mici pe care le au. De asemenea, un alt motiv este incertitudinea vizavi de viitor si nu cred ca sunt in stare sa poata asigura o crestere sanatoasa a unui copilul. In prezent, familiile care isi doresc un copil au o situatie financiara buna, aici, in tara. Chiar si aceste familii, atunci cand vine vorba sa aiba al doilea copil, se mai gandesc. Vor sa aiba al doilea copil, dar nu sunt hotarati”, a declarat prof. dr. Stefan Butureanu de la Maternitatea Elena Doamna din Iasi.

Din discutiile avute cu pacientele, pentru multe cupluri de intelectuali, copilul este pe planul doi sau chiar trei. Pentru acestia principala preocupare este cariera si situatia materiala. “Femeile intelectuale se gandesc mai intai sa-si termine doctoratul, sa aiba o casa, o masina. Copilul nu este pe primul plan pentru aceasta categorie de persoane. Prioritatile sunt cele pe care le-am mentionat”, a precizat prof. dr. Stefan Butureanu.
Varsta gravidelor este la extreme: 16-18 sau 35-37

In prezent, femeile care raman insarcinate au varsta intre 16 si 18 ani sau intre 35 si 37 de ani.

“Gravidele din ziua de astazi au varsta la extreme, ori minore, ori intre 35 si 37 de ani. Nasterea la varsta de peste 35 de ani este o situatie la nivel mondial. Mai rar avem gravide la 40 de ani. Acum femeile insarcinate sunt la varsta extremelor. Nu am mai avut de mult timp o adolescenta gravida in varsta de 13, 14 ani. Odata cu inaintarea in varsta o sarcina inseamna riscuri mari, dar depinde de la un organism la altul. Am avut si paciente cu varsta de 47, 49 de ani care au vrut sa se informeze despre ceea ce inseamna o sarcina la aceasta varsta. Eu caut sa le ajut sa ramana insarcinate. Decizia le apartine“, a mentionat prof. dr. Stefan Butureanu.

Medicul de specialitate a tinut sa precizeze ca o crestere a ratei natalitatii nu se intrevede prea curand, avand in vedere nivelul de trai tot mai scazut al populatiei, dar si dezinteresul politicienilor pentru majorarea alocatiei copiilor.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page