ImportantInternational

INTERNATIONAL | Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre problemele economice care ar putea afecta România ca urmare a situaţiei dramatice din Ucraina

După ce conflictele vecinilor noştri de la est au devenit şi mai tensionate, ieri preşedintele statului, Traian Băsescu, a ţinut să dea declaraţii pe această temă şi să explice poziţionarea ţării noastre în raport cu evenimentele din Ucraina. “În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica, în Ucraina, un început de război civil”, a declarat şeful statului, dând asigurări că România nu va fi implicată.

Weekendul trecut violenţele de stradă din Ucraina s-au înteţit. Forţele guvernamentale continuă ofensiva de eliminare a rebelilor, în vreme ce în oraşe precum Odesa, Kramatorsk, Slaviansk, conflictele dintre susţinătorii proruşi şi cei ai guvernului sunt tot mai sângeroase.

România, protejată la Marea Neagră

După ce presa internaţională a avertizat ca România să fie în gardă, căci “focul” este la doar 160 de kilometri de ţara noastră, dar şi după ce premierul Victor Ponta a afirmat că suntem în pragul unui război, preşedintele Traian Băsescu a ieşit ieri la declaraţii.

“Nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război, însă România poate fi puternic afectată de situaţia de instabilitate generată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe. Nu mai vorbim de importuri, exporturi şi aşa mai departe”, a explicat şeful statului.

Preşedintele a adăugat că în Marea Neagră sunt distrugătoare şi fregate ale SUA, nave militare ale marinei franceze şi că s-au desfăşurat exerciţii comune ale flotei României şi Bulgariei cu nave militare ale SUA şi Franţei, ceea ce va descuraja continuarea agresiunilor Federaţiei Ruse în regiune.

Pe de altă parte, tot ieri, Traian Băsescu a mai afirmat că nu se pune problema rechemării la arme a rezerviştilor, aşa cum se vehiculase zilele trecute, şi că armata română e una din cele mai bine instruite armate din regiune.

“E mult mai eficientă decât o armată neprofesionistă care îşi înrolează pentru câteva luni tinerii de 18 ani. De 11 ani, armata română s-a călit în teatre de operaţiuni reale. Din acest punct de vedere puteţi sta liniştiţi”, a mai spus şeful statului.

Au luat cu asalt o secţie de poliţie

Activiştii proruşi au atacat, ieri după-amiază, o secţie de poliţie din Odesa. Ei au cerut eliberarea suspecţilor arestaţi în urma violenţelor din ultimele zile, anunţă surse citate de Kyiv Post.

Cifrele haosului din ultimele 3 zile

  • 2 militari ucraineni au fost ucişi, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk
  • 7 persoane şi-au pierdut viaţa la Kramatorsk, în estul Ucrainei, în confruntările dintre militanţi şi trupele guvernamentale
  • 5 morţi şi 12 răniţi s-au înregistrat în operaţiunile “antiteroriste” din regiunea Doneţk
  • 38 de persoane au decedat la Odesa în incendiul produs de militanţi proruşi, vineri seară, în Casa Sindicatelor, alte 4 persoane au murit şi 125 au fost rănite în confruntări

Sursa: www.libertatea.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page