Stiri

NATIONAL | Anchete penale soc in cea mai importanta institutie din estul UE. Baroana vamilor tremura in birou

Cum este posibil asa ceva? • La sefia celei mai importante institutii de la frontiera de Est a Uniunii Europene a fost numita recent o persoana implicata in dosare penale care se refera la prejudicii aduse atat Romaniei, cat si blocului comunitar • Liliana Ion, noua sefa de la Regionala Vamala, a platit nejustificat miliarde de lei unei firme de constructii din Bacau

Actuala guvernare se comporta de parca ar dori excluderea Romaniei din Uniunea Europeana. Altfel nu se explica de ce la conducerea celor mai importante institutii de la frontiera de Est a Uniunii Europene sunt mentinute sau promovate persoane corupte sau cercetate in dosare penale cu prejudicii mari aduse bugetelor publice. Una dintre institutii este cea care gestioneaza fondurile europene pentru dezvoltare ale Moldovei, adica Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est condusa de Constantin Apostol condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie in urma cu cateva saptamani de judecatorii bacauani. Cealalta institutie este Regionala Vamala unde de circa 2 saptamani a revenit pe post, sustinuta de PSD, Liliana Ion, persoana cercetata penal atat de Directia Nationala Anticoruptie, cat si de celelalte parchete ca urmare a unor abateri sesizate de celelalte institutii ale statului cum ar fi Camera de Conturi.

Chiar si dosarele DNA in care s-au operat arestari in randurile lucratorilor vamali privesc fapte savarsite in timpul “mandatelor” Lilianei Ion la conducerea Regionalei Vamale. De precizat ca aceasta a inceput sa conduca Regionala Vamala imediat dupa debarcarea lui Eugen Butur, din 2006 pana in 2009 si din 2010 pana in 2011. Unele dintre cele mai scandaloase afaceri derulate in Regionala Vamala se refera la contractele oneroase incheiate cu firme de constructii contractate pentru modernizarea punctelor vamale.

Miliarde intr-o firma fantoma

In acest context trebuie precizat ca unul dintre dosarele penale care innegreste CV-ul Lilianei Ion se refera la incheierea unui contract in valoare de 320.000 de euro, in anul 2010, cand Directia Regionala Vamala a decis sa modernizeze punctul vamal Racovat din judetul Botosani (la frontiera cu Ucraina). Firma se numeste Instal Design SRL si nu dupa mult timp de la demararea lucrarilor de modernizare a punctului vamal a intrat in insolventa, aplicandu-se ulterior procedurile de faliment, lichidare patrimoniala etc. Grav este ca Liliana Ion a platit acestei firme o buna parte din banii prevazuti in contract fara ca SC Instal Design SRL din Bacau sa si efectueze lucrarile de constructii la care se angajase. Potrivit unei expertize, valoarea prejudiciului adus statului este de cel putin 4 miliarde de lei vechi, reprezentand lucrari neplatite si nerealizate. Mai mult decat atat, studiind dosarul nr. 3287/110/2011, aflat pe rolul Tribunalului Bacau, putem constata ca Directia Regionala Vamala nu s-a inscris in tabelul creditorilor ceea ce inseamna ca banii sunt pierduti definitiv. “Stiu ca s-a facut o expertiza care este la Finante. Eu nu va pot da niciun fel de relatii, deoarece acum suntem in subordinea Finantelor. Alte relatii nu pot sa va dau”, a spus telefonic Liliana Ion.

Mafie in toata regula

La Regionala Vamala, sistemul este putred de sus pana jos si se pare ca nu exista vointa politica pentru a-l corecta. La Regionala Vamala, pe langa dosarele de luare de mita instrumentate de procurorii anticoruptie se fac cercetari si pentru unele fapte grave de abuz in serviciu, ca urmare a unei sesizari facute de Camera de Conturi. In acest dosar este prejudiciat implicit bugetul Uniunii Europene. Asta deoarece au fost tolerate abuziv firme care aveau de platit taxe si impozite statului roman, dar si catre bugetul Uniunii Europene. Este vorba despre 39 de agenti economici care figurau in baza de date a Regionalei Vamale cu datorii catre bugetele mentionate. Statul roman si UE au fost prejudiciate cu peste 2 milioane de euro, deoarece nu s-au luat din timp masurile de executare silita a firmelor respective, iar debitele s-au prescris. Pur si simplu lucratorii vamali au tinut in sertare dosarele cu debitele agentilor economici pana cand a expirat termenul legal de 5 ani de aplicare a procedurilor de executare silita.

Dupa preluarea Regionalei Vamale de catre Directia Regionala de Finante, Fiscul a incercat sa recupereze banii in justitie. Au fost dati in judecata atat lucratorii vamali care nu si-au facut treaba, cat si agentii economici, dar Fiscul nu a castigat niciun proces, judecatorii invocand de asemenea prescrierea datoriilor. De precizat ca aceste firme au fost pasuite in perioada in care Regionala Vamala a fost condusa de Liliana Ion, iar abuzurile au fost facute de oamenii sai de incredere. De altfel, cele mai multe dosare de executare sunt legate de Vama Albita, fieful Lilianei Ion.

Sursa: www.bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page