O familie a fost pusa in fata unei situatii de cosmar • Medicii au fost nevoiti sa-i determine sa aleaga intre viata si moarte pentru ca totul nu mai depindea de ei • Totul s-a intamplat pe un pat de spital, acolo unde cei mai multi isi pun speranta intr-o minune medicala • In interval de cateva ore, familia deja a semnat sentinta pentru unul din cei doi: condamnat la moarte • Totul se reduce la jocurile de pe piata farmaceutica si la profit
Mama si fiul in stare critica au fost transferati dintr-un judet din regiunea Moldovei la Spitalul de Boli Infectioase Iasi. Dupa investigatii complexe s-a pus un diagnostic cumplit si un ultimatum care nu ar trebui dat niciunui pacient din tara. Conectati la aparte, intubati si monitorizati non-stop in sectia de Terapie Intensiva, rudele celor doi au fost informate ca exista un antidot… o singura doza pentru doi oameni care se zbateau intre viata si moarte. Cei doi pacienti au fost diagnosticati cu botulism si totul a plecat de la un borcan plin cu carne de rata si etansat cu untura de porc. In interval de cateva ore, familia deja a semnat sentinta pentru unul din cei doi: condamnat la moarte. S-a decis ca serul salvator sa fie folosit pentru fiu, astfel ca mama acestuia s-a stins din viata din cauza nepasarii celor care fac legea pe piata farmaceutica. Chiar si medicii au fost neputinciosi in aceasta situatie dramatica, pentru ca s-a putut face rost doar de o singura doza de ser antibotulinic.
Masina SMURD a adus de peste Prut antidotul
In urma cu cateva zile, o femeie in varsta de 47 de ani, din judetul Bacau, a ajuns in coma la Spitalul de Boli Infectioase Iasi. In perioada postului a consumat o conserva de ciuperci preparate in casa si a inceput sa manifeste simptomele specifice botulismului. O alta situatie, trasa la indigo, care de aceasta data a avut un deznodamant fericit. Vestile bune au venit de la medicii infectionisti din Chisinau, care au reusit sa dea o palma dureroasa intregului Minister al Sanatatii din Romania. Serul antibotulinic a fost adus in timp record de la Spitalul de Boli Infectioase din Chisinau. O masina SMURD si deschiderea medicilor din Republica Moldova au facut diferenta dintre viata si moarte pentru pacienta din spitalul iesean. Din disperare, familia a vrut sa plece personal dupa antidot, dar birocratia ii impiedica sa intre in tara cu serul antibotulininc.
“O pacienta de 47 de ani, din judetul Bacau, a fost transferata la Iasi in stare critica, fiind diagnosticata cu botulism. A stat la Terapie Intensiva timp de zece zile. Din fericire, in acest caz am reusit sa facem rost de serul antibotulinic de la Spitalul de Boli Infectioase din Chisinau. Nu dispunem de acest ser si nu am avut de unde sa-l procuram. Din acest motiv am apelat la ministrul Sanatatii. Pacienta a iesit de doua zile din Terapie Intensiva si are o evolutie favorabila. Anul trecut, familia a doi pacienti, mama si fiu, a ales persoana careia sa-i fie administrata singura doza de ser. Este o problema la nivel de distribuitori si producatori, care trebuie rezolvata”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi.
“Totul se invarte in jurul unui profit”
Acest semnal de alarma a fost tras si de reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), insa raspunsul primit a fost unul sfidator fata de orice bolnav care poate fi salvat, dar nu reprezinta un profit pe piata farmaceutica. “Am discutat aceasta problema cu ministrul Sanatatii si cu Secretarul de Stat. In minister se stie ca stocurile de ser antibotulinic sunt epuizate, dar se prefac ca nu stiu. Acest ser nu aduce profit pentru nimeni si din pacate totul se invarte in jurul unui profit, in defavoarea pacientilor. Daca s-a ajuns ca familia sa aleaga carei persoane sa-i fie administrat serul, pot spune ca e vorba de un caz penal. Nu stiu amanunte concrete, dar voi urmari aceasta problema”, a spus Vasile Barbu, presedinte ANPP. La acest capitol, sistemul medical din Republica Moldova este pe plus. Si este vorba despre doze de ser antibotulinic la care se poate apela pentru a salva vieti. De aceasta data, medicii ieseni au gasit solutia peste Prut.
Importul se poate face din Rusia sau Franta
“Raman uimit ca in Romania nu exista acest ser. Stiu despre pacienta pentru care s-a apelat la noi si ma bucur ca are un prognostic mai bun. Nici noi nu avem stocuri foarte mari, dar in caz de urgenta avem cu ce actiona. In primul rand este o problema de management, care pleaca de la Ministerul Sanatatii. Stiu ca se poate importa din Franta si Rusia, iar costurile nu sunt mari”, a precizat prof. dr. Tiberiu Holban, sef catedra Boli Infectioase a Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” Chisinau.
Botulismul face parte din grupul toxiinfectiilor alimentare grave, provocate de bacilul botulinic si toxina lui, care patrund în organismul uman prin produsele conservate si afecteaza tractul digestiv, sistemul nervos central, dar si alte organe interne. De regula, boala se manifesta cu un debut acut, perioada de incubatie fiind de 6-24 ore, uneori ajungând si la câteva zile. Totusi, cu cât perioada de incubatie este mai scurta, cu atât maladia decurge mai grav.
foto: arhiva Gazeta de Botosani
Sursa: www.bzi.ro