Sanatate

SANATATE | Atenție la ouăle de Paște!

Mai sunt câteva zile până la Paște, iar ouăle se vând mai bine ca niciodată. Oul este un aliment extraordinar de benefic, dar se poate transforma foarte repede într-unul foarte periculos pentru sănătate. Așadar, trebuie să ai mare grijă de unde cumperi ouăle, cum le vopsești, cât timp și cum le depozitezi și cum le consumi. Inspectorii sanitar-veterinari, au intensificat controalele în piețe, dar nu te poți baza doar pe acest lucru.

Respectă regulile de mai jos și, cu siguranță, nu vei avea nicio problemă!

Achiziționare

  • Nu cumpăra ouă sau vopsea de ouă de la marginea străzii. Vopseaua de ouă (chiar și cea din supermarket-uri) conține chimicale din categoria “foarte periculoase pentru organismul uman”
  • Cumpără ouă de calitatea 0 sau 1
  • Nu cumpăra ouă care au coaja murdară, crăpată sau spartă
  • Nu cumpăra ouă care sunt depozitate în aceleași locuri cu alte produse precum carne, lapte, lactate
  • Nu cumpăra ouă care sunt depozitate la temperaturi mai mari de 14°C
  • Nu cumpăra ouă care sunt depozitate în spații insalubre
  • Verifică atent termenul de valabilitate și codul aplicat pe ou

Preparare – Vopsire

  • Vopsește ouăle în mod natural, cu foi de ceapă roşie, sfeclă roșie, frunze de varză roșie, zmeură, coajă de lămâie sau portocală, turmeric, morcovi, frunze de spanac, pătrunjel
  • Înainte de a fierbe oul pentru vopsire, ține-l la rece
  • Spală-te pe mâini înainte de a pune mâna pe ouă
  • Când le fierbi, asigură-te că apa are 85-90 °C.
  • După ce ai terminat, spală ouăle cu apă rece și lasă-le la uscat, la temperatura camerei, maxim 2 ore
  • Apoi, spală-te pe mâini, spală ustensilele și masa

Depozitare

  • Nu spăla ouăle înainte de a le pune în frigider
  • Pune-le în frigider, imediat ce ajungi acasă
  • Nu le păstra mai mult de 3 săptămâni
  • Nu ține ouă crude la temperaturi mai mari de 14°C, mai mult de 2 ore
  • După ce ciocnești, mănâncă sau aruncă ouăle a căror coajă s-a spart sau păstrează-le în frigider maxim 2-4 ore

Consum

  • Consumă ouă care au fost fierte în urmă cu maxim 7 zile
  • Consumă maxim 3 ouă în toată perioada sărbătorilor pascale. Dacă dorești să consumi mai multe, renunță la gălbenuș. Ține cont și de preparatele care conțin ouă (cozonac, pască, etc.)
  • Nu consuma ouă care, la spargere, au albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul

Cum interpretezi codul aplicat pe ou?

interpretare-cod-oua

Cum îți dai seama ce vechime are un ou?

interpretare-vechime-ou

Sursa: fitness-nutritie.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page