Diverse

DIVERSE | Vezi ce se întâmplă cu cartelele prepay . E bine sau e rău?

Românii nu vor mai putea cumpăra cartele prepay în cazul în care nu vor avea la ei un act de identitate. Măsura va intra în vigoare dacă proiectul de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite va fi aprobat de către Parlament, aşa cum speră Guvernul.

La solicitarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) Guvernul a discutat, miercuri, un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite. Proiectul de lege modifică Ordonanţa Urgenţă 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

Înainte de aprobare, Ponta a verificat dacă proiectul este în forma în care să poată fi transmis Parlamentului, conform solicitării CSAT.

“Proiectul de lege, domnul Cotovelea, aţi avansat împreună cu ministrul Justiţiei ? Putem să-l trimitem la Parlament conform solicitării CSAT?”, s-a interesat premierul ministrului, în şedinţa de guvern.

Ministrul a confirmat că proiectul este redactat şi se referă la regimul cartelelor pre-plătite.

Avem inclusiv semnătura ministrului Justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului – n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior”, a spus Cotovelea.

Anul trecut, Sebastian Ghiţă, deputat PSD, voia să să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale. Acest lucru îi va ajuta pe cei de la serviciile secrete să-l identifice pe deţinătorul unei cartele în cazul în care un judecător va decide interceptarea numărului telefonic respectiv. Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria.

Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere obligaţiile asumate de România prin tratate internaţionale cu privire la drepturile omului, nu doar necesităţile dictate de siguranţa naţională.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page