Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani demarează campania de verificare a lăcaşelor de cult cu risc ridicat de incendiu din judeţ.
Acţiunea are ca scop prevenirea situaţiilor de urgenţă care s-ar putea produce pe timpul oficierii Slujbei de Înviere prin înlăturarea cauzelor potenţial generatoare de incendiu sau alte evenimente nedorite.
Timp de două săptămâni, personalul Inspecţiei de Prevenire va trece pragul a peste 60 de biserici şi mănăstiri pentru a controla respectarea condiţiilor de securitate la incendiu şi/sau protecţie civilă, dotarea cu mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiilor (stingătoare, accesorii la panourile de incendiu) şi starea acestora, existenţa şi starea/practicabilitatea căilor de acces şi evacuare (interioare şi exterioare), existenţa rezervoarelor de apă pentru incendiu şi posibilităţile practice de folosire ale acestora, dar şi modul de amenajare a spaţiilor şi locurilor pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.
Verificate vor fi şi sistemele de încălzire locală şi instalaţiile electrice în vederea prevenirii izbucnirii unor eventuale incendii.
Totodată, preoţii şi personalul neclerical vor fi instruiţi cum să prevină situaţiile de urgenţă, dar şi cum să acţioneze în cazul producerii acestora.
Acţiunile de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, în special de către credincioşi, dar şi de asigurare a intervenţiei operative în cazul producerii unor situaţii de urgenţă vor continua în Noaptea de Înviere.
Sfaturi pentru un Paşte fără incendii
Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în biserici un număr foarte mare de enoriaşi, motiv pentru care pompierii recomandă preoţilor să asigure şi să vegheze la respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor. Astfel, accesul în lăcaşele de cult se va face cu respectarea capacităţii de ocupare a acestora, în scopul evitării producerii unor evenimente nedorite şi pentru a asigura evacuarea credincioşilor în condiţii optime.
De asemenea, pe durata serviciului religios, uşile se vor menţine în permanenţă deschise, cu sisteme sigure de blocare. Lumânările aprinse vor fi supravegheate şi ţinute la distanţă de persoanele din jur, mobilier, decoruri sau alte materiale inflamabile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă.
La întoarcerea de la biserică acasă, credincioşii nu vor lăsa lumânările şi candelele aprinse în apropierea obiectelor sau materialelor combustibile, iar înainte de culcare le vor stinge.
Gospodinele vor supraveghea mijloacele de preparare a hranei atât timp cât ele vor fi în funcţiune. O atenţie deosebită trebuie acordată supravegherii copiilor, acasă şi la biserică.
Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani