ImportantStiri

NATIONAL | Cel mai bine păzit SECRET al Securității a ieșit la iveală acum

Laura Stancu, Director Direcţia Arhivă Centrală CNSAS a declarat la Gândul Live că datele preliminare culese din analiza primară a arhivei Fondului Operaţiuni Valutare Speciale – Dunărea arată că prin conturile instituţiei au rulat, în anii ’80, 4 miliarde de dolari. Arhiva recent desecretizată conţine operaţiunile financiare cu valută ale fostei Securităţii din anii ’50 până în ’89.

Laura Stancu a declarat la Gândul LIVE că, pe lângă detalii despre operaţiunile Securităţii din anii ’80, arhiva conţine şi informaţii despre operaţiunile de ”vânzare” ale şaşilor şi evreilor. În perioada comunistă, etnicii germani şi cei evrei puteau emigra în Germania, dar numai după ce statul german plătea o anumită sumă. Acelaşi lucru se întâmpla şi în cazul etnicilor evrei.

SIE a predat CNSAS mai multe volume din documentele Fondului Operaţiuni Valutare Speciale – arhiva Dunărea. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în luna noiembrie că premierul Victor Ponta s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea însă, urmare a declanşării unei proceduri ulterioare, SIE va preda CNSAS respectivele documente.

CNSAS anunţă că foştii deţinători de arhivă au predat volume din documentele Fondului „Operaţiuni Valutare Speciale” – Întreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea. Totodată, SRI a predat către CNSAS 1498 de dosare pe 21 martie, însumând 3128 de volume.

„Ca urmare a preluării de la foştii deţinători de arhivă, facem cunoscut că, începând de astăzi, 26.03.2014, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), pot fi studiate documentele din Fondul „Operaţiuni Valutare Speciale” (O.V.S.) – Întreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea. Totodată, anunţăm că, în data de 21.03.2014, Serviciul Român de Informaţii (S.R.I.) a predat instituţiei noastre un număr de 1498 dosare, însumând 3128 volume”, se arată în comunicatul CNSAS.

După ce preşedintele Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea, a venit şi replica şefului Executivului. El a spus că desecretizarea ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, afirmând că preşedintele ar trebui să spună adevărul şi să nu “vină cu şmecherii”, întrucât nu îi va fi complice la “şmecherii”.

Related Articles

One Comment

  1. Laura Stancu, vezi pp. 116-133, vol. ”Factorul intern – România în spirala conspirațiilor”, Editura Compania, București, 2016, volum al gen.(r.) Aurel I. Rogojan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page