Sanatate

SANATATE | Cancerul de piele: prin ce semne tipice il poti depista

Cancerul de piele este cel mai intalnit tip de cancer si apare atunci cand celulele normale sufera o transformare, cresc si se multiplica, fara a le putea controla. Cele mai comune tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul. Cancerul de piele poate fi insa vindecat daca este descoperit si tratat la timp. Iata care sunt principalele semne care te avertizeaza despre aparitia cancerului de piele!

Keratoza actinica (keratoza solara)
Aceste leziuni sau pete mici, solzoase, sunt cauzate de expunerea excesiva la soare si apar, de obicei, pe cap, gat, maini, dar poti fi localizate si in alte parti ale corpului. Aceste leziuni pot fi un semn de avertizare timpurie a cancerului de piele, dar nu se poate determina cu exactitate daca se vor modifica si vor deveni canceroase. In acest sens, medicii recomanda inceperea tratamentului din timp pentru a fi prevenita dezvoltarea cancerului de piele cu celule scuamoase.

Cei mai expusi riscului de a dezvolta cancer de piele cu celule scuamoase sunt persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu parul blond sau roscat sau cele cu ochi verzi sau albastri.

Cheilita actinica
Cheilita actinica este o conditie precanceroasa care, de cele mai multe ori, apare pe buza inferioara. Prin urmare, apar leziuni solzoase si aspre la nivelul buzelor. Exista si simptome mai putin frecvente, cum ar fi umflarea buzelor, pierderea conturului dintre buza si piele sau pierderea proeminentei liniilor buzelor. In cazul in care nu este tratata, cheilita actinica poate evolua in carcinom invaziv cu celule scuamoase.

Cornul cutanat
Denumirea afectiunii este data de forma proeminentei ce apare pe piele. Baza cornului poate fi plata, nodulara sau crateriforma. Cornul cutanat este compus din keratina compacta, proteina care se gaseste in parul si in unghiile oamenilor, precum si in coarnele, blana animalelor si penele pasarilor.

Dimensiunea si forma pot varia, dar cele mai multe au cativa milimetri in lungime. La baza acestuia poate fi intalnit carcinomul cu celule scuamoase. Acesta apare, de obicei, la barbatii in varsta, cu pielea alba, care s-au expuns intens la soare.

Alunite canceroase
Persoanele care au foarte multe alunite ar trebui sa evite expunerea la soare. Soarele puternic si, implicit, arsurile de la nivelul pielii modifica structura celulara a alunitelor, astfel ca acestea se pot transforma in melanom.

In cele mai multe cazuri, melanomul apare pe trunchi, gat sau cap, iar la femei, acest tip de cancer se dezvolta in special pe partea inferioara a picioarelor.

Alunitele normale, care nu cauzeaza probleme sunt plate, iar suprafata lor este moale, neteda. In schimb, alunitele care ar putea fi canceroase au, de cele mai multe ori, forma neregulata, au mai multe culori si sunt de dimensiuni mai mari. Majoritatea alunitelor se dezvolta in copilarie, asadar este neobisnuit ca unui adult sa-i apara o alunita.

Pentru a evita aparitia melanomului, specialistii recomanda folosirea cremelor de protectie solara pentru a evita arsurile cauzate de expunerea la soare.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page