DIVERSE | Scapă de punctele negre și albe de pe față, în mod natural, acasă!
Punctele negre și albe sunt probleme comune ale adolescenților și ale persoanelor care au tenul gras, indiferent de vârstă.
Care sunt cauzele apariției punctelor negre și albe?
Pielea are un sistem de auto-hidratare care secretă un ulei numit sebum. În momentul în care acesta este secretat în exces și este astupat de celule moarte ale pielii, particule de praf, machiaj, etc., se formează aceste puncte, numite comedoane. În cele din urmă, punctele se infectează și se transformă în coșuri.
Care este diferența dintre un punct negru și unul alb?
Punctele negre se formează atunci când foliculul devine mai mare decât dimensiunea sa normală, iar sebumul și celulele moarte iau contact cu aerul și se înnegresc, ca urmare a oxidării melaninei.
Punctele albe se formează atunci când amestecul dintr-un por este acoperit de piele și nu ia contact cu aerul. Acel por înfundat, capătă culoarea albă.
Cum putem scăpa de ele?
Există multe produse recomandate de dermatologi, dar multe dintre ele sunt costisitoare, își fac efectul după un timp îndelungat sau pot avea efecte adverse. Mai jos îți prezint câteva căi de atac împotriva comedoanelor, ce pot fi incluse în rutina ta de zi cu zi.
Pastă de dinți
Este una dintre cele mai eficiente metode pentru îndepărtarea punctelor negre și albe. Trebuie aplicat un strat subțire pe zonele infectate și lăsat aproximativ 25 de minute, după care se spală foarte bine. Inițial ai putea simți o senzație de arsură, dar puțin mai târziu va dispărea. Acest tratament este eficient dacă este aplicat o dată la 2 săptămâni.
Roșii
Proprietățile antiseptice ale roșiilor au capacitatea de a usca punctele albe și negre. După ce se exfoliază tenul, roșiile trebuie să fie făcute piure, iar acesta să fie aplicat pe zonele cu probleme, pe durata nopții. Dimineața se spală tenul cu apă călduță.
Lămâie
Spală-ți fața cu apă caldă și aplică pe comedoane suc de lămâie cu puțină sare dizolvată (un vârf de cuțit). Așteaptă aproximativ 20 de minute, după care spală-ți iar fața cu apă caldă.
Lime
Amestecă suc de lime și scorțișoară pudră (cantități egale) și aplică pasta pe punctele negre, pe toată durata nopții, iar dimineața spală bine zona.
Amidon de porumb
Se amestecă oțet și amidon de porumb, în raport de 1:3, pentru a obține o pastă ce trebuie aplicată pe zonele cu probleme, pentru aproximativ 15-30 de minute, după care se spală cu apă călduță.
Iaurt
Se amestecă 3 linguri de iaurt cu 2 linguri de fulgi de ovăz, 1 lingură de suc de lămâie și 1 linguriță de ulei de măsline. Amestecul trebuie să fie aplicat pe față pentru 5-7 minute, după care se spală cu apă rece.
Migdale sau ovăz
Pasta trebuie să fie realizată din fulgi de ovăz / pulbere de migdale și apă de trandafiri și aplicată pe zonele cu probleme, cu vârful degetelor, pe întreaga față, pentru aproximativ 15 minute, apoi se spală cu apă rece.
Orez
Orezul se lasă la macerat în lapte, timp de 5 ore, după care se face o pastă în blender și se freacă zonele afectate.
Frunze de coriandru
Se amestecă frunze de coriandru și turmeric (șofran) cu apă, iar pasta obținută se folosește ca mască pentru eliminarea punctelor negre.
Miere
Mierea este cea mai bună alegere pentru a elimina punctele negre. Aceasta trebuie aplicată pe zonele cu probleme, timp de aproximativ 30 minute.
Cartofi
Se dau câțiva cartofi prin răzătoare, apoi se freacă zonele cu puncte negre și se așteaptă 15 minute, după care se spală.
Bicarbonat de sodiu
Se amestecă părți egale de bicarbonat de sodiu și apă iar cu pasta obținută se freacă zonele predispuse la puncte negre și se așteaptă 15 minute, după care se spală cu apă caldă.
Amintește-ți că trebuie să fii blând cu pielea ta. Nu stoarce, freca sau apăsa prea tare!
Sursa: www.fitness-nutritie.ro