Diverse

DIVERSE | Explicaţia FOAMEI: De unde vine şi de ce

Foamea este nevoia corpului nostru de a fi hrănit, iar fără caloriile şi nutrienţii furnizaţi de alimente nu putem funcţiona fizic sau intelectual. Aceasta este „definiţia oficială”.

Specialiştii spun însă că atunci când vine vorba despre mâncare, suntem animaţi şi de alte motivaţii decât simpla supravieţuire.

Potrivit psychologies.ro., primele semne ale foamei (ghiorăitul stomacului, vederea înceţoşată, senzaţia de oboseală etc.) semnalează o hipoglicemie, adică scăderea nivelului de zahăr din sânge. Creierul este „informat“ de această situaţie prin intermediul unui hormon specific: grelina.

Acesta reacţionează, secretând adrenalina şi noradrenalina, aceiaşi hormoni ca şi în situaţiile de stres, fiindcă un creier care descoperă că îi este foame, intră automat pe modul de urgenţă.

„Când mâncăm, glicemia creşte şi un nou mesaj este trimis creierului, în special prin intermediul leptinei. Apoi se secretă serotonina, hormonul saţietăţii, al stării de bine, încât încetăm să mai mâncăm”.

„Aşa funcţionează lucrurile de mii de ani, omul fiind conectat atât la semnalele foamei, cât şi la cele ale saţietăţii”, spune cercetătorii, care încearcă să înţeleagă ce ne dezechilibrează sistemul de control.

Sursa: www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page