DIVERSE | Cum trebuie consumată carnea de porc ca să nu te îmbolnăvească miercuri
Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite şi consumate, în ciuda efectelor dăunătoare. Unele persoane consideră carnea de porc o alternativă sănătoasă la carnea de vită, însă această opţiune culinară necesită precauţii speciale.
Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu şi are un conţinut bogat de proteine. Aceasta reprezintă, de asemenea, o sursă bună de vitamine şi minerale, necesare unui organism sănătos: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina, susţine Petra Pojală, nutriţionist şi dietetician Natur House (www.natur-house.ro).
Proteine
Carnea de porc este o sursă minunată de proteine. O porţie de carne de 100 g oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.
Grăsimi
Conţinutul de grăsimi al cărnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.); carnea “cea mai slabă” are un conţinut de 6 g grăsime per 100 g de carne. Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate. De asemenea, conţine Acidul Linoleic Conjugat, un bun aliat al organismului împotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
Fier
Carnea de porc este o sursă bună de fier pentru organism şi este recomandat a fi introdusă în dietă, cu măsură, în cazul anemiei feriprive (prin carenţa de fier). O porţie de 100 g de carne de porc oferă 15% din necesarul zilnic de fier.
Zinc
Prin consumul a 100 g de carne de porc se asigură 30% din necesarul zilnic de zinc. Conform studiilor, persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc; Fierul, zincul şi Vitamina D conţinute de carnea roşie sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente care le conţin. Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale.
Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului. Carnea de porc este densă, hrănitoare şi bogată în fier – o calitate cu dus şi întors, având în vedere că, după 40 de ani, fierul se poate depune în ţesuturi, ducând la hemocromatoză (sau diabet bronzat). Copiii şi tinerii pot consuma însă fără grijă carne de porc.
Partea cea mai bună o reprezintă cotletul şi muschiul de porc. Cantitatea optimă: 100 g de 2-3 ori pe lună.
Atenţie! Cele menţionate mai sus au în vedere carnea de porc bio, nu porci crescuţi cu hormoni de creştere. Această carne îmbibată cu hormoni de creştere produce diverse dereglări hormonale ale organismului. Nocivitatea cărnii provine nu numai din ea însăşi, ci din modul în care se obţine şi se procesează, menţionează Petra Pojală, nutriţionist şi dietetician Natur House.
Carnea de porc – sfaturi utile în preparare:
• Înainte de gătire, se recomandă îndepărtarea părţilor cu grăsime de pe bucata de carne.
• Se recomandă metodele dietetice de preparare a cărnii, cum ar fi rotisorul, grătarul, prăjirea fără ulei, fierberea.
• Carnea de porc trebuie consumată în porţii rezonabile, porţia zilnică recomandată fiind de 100 g.
Carnea de porc în combinaţii sănătoase
O bucată de carne de porc merge de minune cu legume sote, legume fierte în apă sau abur, murături fermentate în saramură, legume pe grătar, legume la cuptor sau legume făcute rapid în wok. Combinaţiile interzise includ: cartofi, pâine, orez, mămăligă. Aceste combinaţii greşite nu vor face altceva decât să îngreuneze digestia şi să te predispună la îngrăşat.
Sursa: csid.ro