Important

NATIONAL | Noul Cod Penal ne împacă cu infractorii. Cum poate scăpa de puşcărie un spărgător de locuinţe

Scenariu. Vii acasă după o zi obositoare la muncă. Încerci să descui uşa, însă aceasta se deschide singură. Un fior de frică îţi străbate tot corpul. Intri, este totuşi casa ta. Găseşti toate lucrurile răvăşite. Sertarele sunt răsturante în mijlocul casei, acte pe jos. De pe perete a dispărut televizorul cel nou, luat în rate. Dispărute sunt şi laptopul, tableta, smartphone-ul, nişte bijuterii şi un ceas de valoare pe care ai vrut să le porţi, însă ai renunţat în ultimul moment. Aveai nişte bani păstraţi pentru factura la curent. Îi lăsasei pe masa din sufragerie într-un plic. Nu mai sunt. Cu mâinile tremurânde, formezi 112 şi chemi poliţia. Faci plângere şi speri ca hoţul să plătească cu ani grei de puşcărie.

După zile, săptămâni, chiar luni, cineva de la poliţie te sună şi-ţi spune că a fost prins hoţul şi că o parte din bunurile furate au fost identificate. Te bucuri. Însă acolo dai de un ”amărât” care te roagă să-l ierţi sau de o femeie cu ochii plânşi care-ţi spune că îţi plăteşte tot ce ţi-a fost furat sau distrus, plus ceva peste, numai să-ţi retragi plângerea, că odrasla ei era băiat cuminte şi că s-a înhăitat cu alţii. Că ea vrea să-l trimită la şcoală şi e în joc viitorul copilului. Ce faci? Libertatea hoţului e acum în mâine tale. Legea îţi permite să te împaci cu el. Îşi retragi plângerea şi totul a fost şters cu buretele. În termeni juridici se cheamă ”acord de mediere”.

Hoţii pot scăpa de închisoare dacă se „împacă” cu victimele.

Împăcarea între infractor şi păgubit poate interveni, conform prevederilor Noului Cod Penal, în caz de furt simplu sau furt calificat, dar numai în anumite situaţii: furtul prin violare de domiciliu (furtul din locuinţă) şi în cazul în care persoana care a săvârşit furtul purta asupra sa o armă, însă nu a folosit-o. Împăcarea nu este posibilă în cazul în care fapta a fost comisă pe timp de noapte sau de un grup organizat.

Poliţiştii nu sunt prea încântaţi de această înţelegere ”amiabilă” între păgubit şi infractor. Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie spune că dacă nu va suferi modificări Codul Penal, este posibil să avem de-a face cu situaţii în care poliţiştii vor renunţa să mai alerge după acest gen de infractori.

”Legiuitorul a considerat că este necesar să existe posibilitatea ca păgubitul să se împace făpuitorul, dacă infracţiunile de furt nu sunt foarte grave, nu sunt comise în grup organizat sau noaptea, de exemplu. Codul Penal a fost aliniat astfel la cele existente în alte state europene. În Spania, dacă un cetăţean fură dintr-un magazin bunuri în valoare de până la 500 de euro, acesta primeşte doar o amendă.

Eu cred că acest Cod Penal va mai suferi modificări. Trebuie să se stabilească în mod clar până la ce sumă poate exista posibilitatea de împăcare între părţi, de exemplu”, a declarat Surugiu pentru România Liberă.

Surugiu a mai spus că dacă acest Cod Penal nu va suferi modificări, iar infractorii vor fi lăsaţi să plece acasă fără nicio problemă, deşi pentru prinderea lor a fost nevoie de filaje şi  multe resurse consumate, ”probabil că vom avea situaţii în care poliţistul va renunţa să mai alerge după infractori, dacă vede că toată munca e în zadar. Poliţistul este obligat să prindă infractori. Aceasta este munca lui, însă trebuia ca legea să-l şi protejeze. Avem destule cazuri de ultraj”.

Cum se întâmplă în prezent

După ce păgubitul a făcut plângere, poliţia demarează procedurile de căutare, identificare şi prindere al făptuitorului. Apoi este anunţată partea vătămată şi cei doi sunt puşi faţă în faţă. Dacă infractorul reuşeşte să-şi convingă victima să-şi retragă plângerea, acesta poate pleca fără nicio problemă.

Sunt însă şi situaţii în care hoţul rămâne nepedepsit chiar dacă nu achită întreg prejudiciul. ”Dacă îi spune păgubitului: ”uite, obiectul furat valora patru milioane de lei, însă eu am cheltuit două. Ţi le dau pe astea două înapoi şi retragi plângerea”, este posibil ca păgubitul să pună în balanţă şi să accepte să recupereze o parte din prejudiciu şi să-l lase să plece. Aceşti indivizi rămân însă în baza de date a poliţiei, astfel că la o faptă similară vor fi avuţi în vedere”, a spus Surugiu.

Sursa: romanialibera.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page