NATIONAL | Asigurările la case și mașini se scumpesc
Curăţenia din Autoritatea de Supraveghere Financiară şi scoaterea de sub preş a gunoiului din firmele de asigurări îi costă pe clienți. Asiguratorii au nevoie de bani pentru a acorda despăgubiri. Ca urmare, poliţele pentru locuințe și mașini se vor scumpi, iar cei din companii vorbesc de măriri de până la 50%. Poate că sunt cifre bombastice, dar cert e că vor dispărea din piaţă poliţele ieftine.
Astra este liderul pieţei asigurărilor şi o dată intrat în administrare specială, îşi va calibra preţul poliţelor în funcţie de costuri. Şi va impune un trend.
Astra a intrat în administrare specială pentru că a subestimat cu 40% daunele posibile în cazul unor catastrofe. Adică, ar fi pus deoparte cu 23 de milioane de euro mai puţin decât ar fi avut nevoie pentru a-i despăgubi pe asiguraţi în cazul unor probleme. Pentru că are nevoie de sume importante ca să se redreseze, cel mai probabil va scumpi poliţele.
„Astra îşi va repoziţiona produsul pe piaţă la un preţ mai ridicat şi va trage şi piaţa, sigur. La RCA o creştere de 10-20% ar putea fi absorbită foarte uşor şi la locuinţe o creştere de 50%”, spune Bogdan Andriescu, de la Uniunea Brokerilor în Asigurare.
Astra avea printre cele mai ieftine polițe din țară. La fel și Carpatica Asigurări, firma prinsă în alt scandal generat de interesele din jurul ASF.
„Banii încasaţi din primele din anul respectiv nu-ţi mai sunt suficienţi să acoperi daunele care vin din urmă”, afirmă Cristian Constantinescu, specialist în asigurări.
„Din păcate noi suntem pe ultimul loc în Europa la cheltuielile pe cap de locuitor vis a vis de asigurări. Dacă se va pierde încrederea, unde să mergem?”, spune și Mihai Tecău, președintele unei companii de asigurări.
Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit 9.250 de plângeri doar pentru asigurările auto RCA. Aproximativ două treimi dintre petitții au fost înregistrate pentru Euroins și Astra. 30% dintre petiţii au vizat companiile City Insurance, Carpatica, Asirom şi Uniqa.
Sunt foarte multe companii care împing despăgubirile de pe un an pe altul. Însă nu o pot face la nesfârșit.
Anul trecut, încasările din RCA au ajuns la 560 de milioane de euro. Despăgubirile pentru răspunderea civilă auto au ajuns la 425 de milioane de euro. În categoria asigurărilor generale, asigurarile RCA au reprezentat 37% din venituri, în timp ce despăgubirile au ajuns la jumătate din totalul acordat de firme.
Sursa: digi24.ro