Sanatate

SANATATE | Cum iti dai seama ca ai deficiente de vitamine si de minerale in organism

Carentele de vitamine si de minerale iti pot afecta sanatatea si atunci cand ai o dieta echilibrata. Pentru a le trata la timp, este important sa cunosti simptomele cele mai frecvente pentru deficienta de vitamine si minerale.

Vitamina A: uscarea si sensibilizarea pielii, reducerea capacitatii de a vedea noaptea, uscarea ochilor si scaderea generala a capacitatilor senzoriale.

Complex de vitamine B: anemia indica de multe ori absenta vitaminelor B esentiale, alaturi de buze crapate, iritatii ale pielii si ale mucoasei din gura, scaderea apetitului, diaree si depresie.

Vitamina C. Deoarece corpul nu o poate pastra si nici produce, vitamina C este un necesar zilnic. In absenta ei pot aparea sangerari usoare, inclusiv ale gingiilor. Umflarea incheieturilor si vindecarea lenta a ranilor sunt alte semne ale deficientei de vitamina C.

Vitamina D. Mai greu de depistat decat alte deficiente, cea de vitamina D se manifesta printr-un risc crescut de fracturi osoase la adulti si uneori probleme legate de somn.

Vitamina E. Asociata cu anemia, deficienta acestei vitamine poate produce slabirea vederii si alte probleme oculare (cataracta). Scaderea libidoului si infertilitatea sunt alte pericole.

Vitamina K: sangerari excesive, aparitia sangelui in urina sau fecale.

Acidul folic: pierdere in greutate, anemie, probleme gastrointestinale.

Deficienta de minerale

Calciu: problemele cel mai des intalnite afecteaza sanatatea oaselor si a dintilor. Crampele musculare si unghiile casante sunt alte semnale de alarma, iar deficienta acestui mineral accentueaza si simptomele sindromului premenstrual.

Crom: oboseala si scaderea in greutate sunt cele mai des intalnite efecte ale deficientei de crom, alaturi de cresterea nivelului colesterolului in sange.

Fier: anemia, manifestata cel mai des prin stari de oboseala, puls accelerat si unghii care iau o forma concava, poate fi insotita si de probleme cu memoria si migrene.

Iod. Deficienta de iod afecteaza cel mai mult functia tiroida si poate duce la insomnii, intoleranta la temperaturi scazute, caderea parului si schimbari bruste in greutate.

Zinc: diaree, inflamatii la nivelul pielii (eczema), caderea parului si un miros neplacut al corpului, in special la nivelul picioarelor.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page