NATIONAL | Topul autoturismelor furate. Mașinile nemțești, preferatele hoților
Patru mii de maşini au fost furate sau găsite cu probleme în acte în ultimii trei ani. Datele nu sunt de la Poliţie, ci de la Registrul Auto Român. Când vine vorba de marcă, hoţii preferă maşinile nemţeşti de lux.
Infractorii au mai multe moduri de operare. De multe ori, fură din locuinţă sau din buzunarul proprietarului cheia maşinii şi documentele.
Automobilul nu este vândut imediat. Hoţii modifică mai întâi numărul de înmatriculare, apoi, într-un garaj neautorizat, falsifică identitatea maşinii. Ca să-şi piardă urma, folosesc piese de la maşini dezmembrate.
Hoţii preferă să fure maşini scumpe, premium, iar din acest punct de vedere BMW este pe primul loc, reprezentând 25% din totalul de maşini furate, fiind urmat de Volkswagen cu 19%, Mercedes cu 14%, Opel cu 8% şi Renault cu 5%
Vânzarea maşinilor furate n-ar fi posibilă fără cumpărătorii potriviţi. Adică acei şoferi care, înainte de a da banii, nu cer certificatul de autenticitate, document eliberat de Registul Auto Român. Aşa ar afla imediat că n-au dat peste o ocazie, ci peste o maşină furată.
„Recomandarea este ca anterior tranzacţiei, orice cumpărător să treacă pe la Registrul Auto Român pentru eliberarea certificatului de autenticitate. Îl scuteşte de foarte multe neplăceri în cazul în care autovehiculul are probleme”, spune Marius Pop, director Registrul Auto Român Cluj.
Seria motorului şi cea a caroserie sunt elementele care nu pot fi modificate nici de cel mai priceput hoţ de maşini.
Chiar dacă în ultimii ani multe maşini furate au fost aduse de peste graniţe, hoţii preferă totuşi să dea loviturile în ţară.
Cele mai multe maşini furate provin din România, respectiv o treime din total, în timp ce restul de două treimi sunt aduse din Italia şi Germania.
Autorităţile remarcă totuşi o scădere a numărului de maşini furate. Astfel, de la 1800 de autoturisme reclamate în 2011, s-a ajuns la aproape o mie de automobile depistate ca fiind furate sau cu probleme în documente, în 2013.
Sursa: digi24.ro