SANATATE | 4 factori care te pot transforma intr-o persoana anxioasa
Oamenii sunt tentati sa se ingrijoreze peste masura, transformandu-se in persoane anxioase, si fac acest lucru in mod inconstient. Problema intervine atunci cand te transformi intr-o persoana anxioasa si este destul de greu sa redevii nepasatoare. Iata cativa dintre factorii care te pot nelinisti si pe care ar trebui sa ii controlezi, pentru ca sanatatea ta psihica sa nu-ti fie afectata!
1 Stresul
Unul dintre factorii care te pot transforma intr-o persoana vesnic ingrijorata este stresul. Orele lungi de la locul de munca, cererile profesionale ale colegilor, problemele din cuplu sau cele financiare sunt cateva dintre cauzele care pot duce la aparitia starilor de stres. Toate problemele nu doar te ingrijoreaza, dar te forteaza, intr-o mica sau mare masura, sa gandesti negativ, sa te concentrezi pe lucrurile rele care ti se intampla, iar din momentul in care incepi sa te ingrijorezi, stresul te impiedica sa te opresti.
Pentru a-ti imbunatati viata este important sa iti schimbi starea de spirit. In acest scop, este indicat sa fii inconjurat de persoane vesele si optimiste si sa-ti organizezi programul in asa fel incat sa ai timp de plimbari impreuna cu prietenii sau excursii cu familia.
2 Standarde inalte
Multe persoane se mandresc sa spuna despre ele ca sunt perfectioniste, deoarece, astfel, stiu ca vor obtine cu mai multa usurinta un post in compania in care isi doresc sa lucreze. Insa perfectionismul duce la ingrijorari, uneori nefondate.
Daca esti o persoana perfectionista, vei dori ca toate actiunile pe care le intreprinzi si toate proiectele la care lucrezi sa fie perfecte, astfel ca vei cauta solutii pana cand vei considera ca ai gasit-o pe cea potrivita. Standardele tale sunt atat de inalte, incat toate solutiile pe care cei din jur ti le ofera ti separ nesatisfacatoare, ceea ce te ingrijoreaza si mai tare.
Pentru a nu deveni o persoana anxioasa din pricina perfectionismului care te caracterizeaza, incearca sa opresti fuga de prezent si sa accepti ca erorile sunt umane. In plus, este important sa iti stabilesti standarde realiste.
3 Amagirea
Probabil, mai bine de 80% dintre lucrurile pentru care oamenii se preocupa nu se vor intampla. Asa ca, de fiecare data cand te ingrijorezi pentru un posibil eveniment rau ce crezi ca urmeaza sa aiba loc, nu te amagi crezand ca nelinistea ta va preveni actiunea.
Asta este ceea ce se cheama gandire superstitioasa. Daca vei continua sa te amagesti crezand ca prin ingrijorarea ta vei face ca o anumita actiune sa ia o alta turnura, nu vei face altceva decat sa transformi nelinistea intr-o problema permanenta pe care nu o vei mai putea controla.
4 Lucruri rele
Multi oameni se considera responsabili pentru lucrurile rele care se intampla si cred ca au puterea de a preveni intamplarile suparatoare. Acest sentiment de responsabilitate duce la stari de ingrijorare accentuate, iar persoanele anxioase se intreaba frecvent “ce se va intampla daca…”, dupa care incearca sa gaseasca solutii pentru a impiedica lucrurile rele sa aiba loc.
Faptul ca te simti responsabil pentru tot este una dintre simptomele tulburarilor obsesiv-compusive. In plus, apare si sentimentul de vinovatie.
Astfel, devii o persoana anxioasa si daca nu iei masuri pentru a indeparta toate sentimentele negative, vei ajunge sa te indepartezi de prieteni si familie, devenind o persoana singuratica.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro