RETETA | Cheesecake cu cirese
Pentru blat:
- 200 gr biscuiti simpli
- 100 gr unt topit
- 2 linguri peltea de gutui
- 3 linguri Amaretto
Pentru umplutura:
- 300 gr branza dulce(pilos am folosit eu)
- 100 gr zahar brut
- coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
- 1 zahar vanilat
- 3 oua
- 1 praf de sare
- 1 praf de turmeric(optional)
- 3 linguri smantana
- 1 lingura de amidon alimentar
Pentru decor:
- 200 gr smantana pt frisca
- 2-3 linguri zahar pudra
Pentru toping:
- 500 gr cirese congelate
- 3 linguri sirop de visine
- 1 lingurita amidon alimentar
Pt blat: macinam biscuitii cu ajutorul unui robot. Amestecam biscuitii cu restul ingredientelor si punem compozitia intr-o forma rotunda cu inel detasabil, unsa in prealabil cu putin unt. Cu dosul unei linguri presam bine stratul de biscuiti uniform in forma. Dam la frigider pt 15 minute. Cat blatul sta la frigider ne ocupam de umplutura: mixam branza cu un praf de sare si zaharul. Adaugam treptat cate un ou si mixam. Adaugam coaja rasa de lamaie si sucul, vanilia, turmericul este optional, doar pentru culoare si continuam mixarea sa se incorporeze ingredientele. Amestecam smantana intr-un castronel, adaugam amidonul si amestecam pana ce acesta se desface in smantana. Adaugam la amestecul de branza.
Pt toping: punem ciresele congelate intr-o craticioara cu fundul dublu,adaugam siropul si lasam pe foc pana ciresele sau dezghetat(nu lasam sa fiarba). Strecuram siropul si alegem ciresele. Jumatate din cirese le vom pune peste blatul de biscuiti dupa ce a stat la rece. Peste cirese, adaugam umplutura de branza si dam la cuptorul incins la 160 grade pt 30 minute si mai lasam inca 10 minute in cuptorul incins cu usa intredeschisa. Siropul ramas de pe cirese, il punem in craticioara cu fundul dublu, adaugam 1 lingurita amidon alimentar si amestecam cu un tel pana sosul fierbe si se ingroasa. Daca va iesit prea gros diluati cu putina apa si amestecati ci telul.
Dupa racirea completa a cheescak-ului, inlaturam inelul detasabil, dupa ce am dat cu cutitul de jur imprejur si dam la frigider pt 1-2 ore. Mixam smantana pt frisca cu zaharul pudra. Cu un pos decoram cheescak-ul cu frisca, ciresele ramase si topingul facut mai devreme. Pofta buna!!
Sursa: bucutaras.ro